SEGRE

TRIBUNA

Prou Morts N-240! Sentit comú, sentit d'Estat!

Creado:

Actualizado:

El 12 de setembre del 2017 es va reunir la Plataforma Prou Morts a l’N-240. Va ser una de les darreres reunions que va poder realitzar el conseller Rull al territori abans que fos empresonat injustament per la defensa del dret a vot i del referèndum d’independència, la següent reunió de la Plataforma no ha estat fins al 12 de novembre passat, és a dir, han passat 14 mesos sense que l’entitat fes cap reunió.

Des de la reunió del setembre del 2017 s’han produït acords i accions molt significatives relacionades amb la millora de la seguretat en aquest tram. Des d’Esquerra Republicana entenem que requerien la necessitat de reunir la plataforma. Així, el 19 de juny del 2018, el Ministeri de Foment va adjudicar per 677.500 € la redacció de l’estudi informatiu “Augment de la capacitat de l’A/240. Tram: variant de les Borges Blanques-Variant Sud de Lleida (C13)” amb un termini d’execució de 24 mesos, a pocs mesos de l’alliberament de I’AP-2. La finalitat de l’estudi és la realització del projecte d’ampliació valorant i analitzant les diferents alternatives, tenint en compte, entre altres coses, els factors ambientals, l’anàlisi del cost-benefici i, especialment el trànsit present i futur. A partir del juny del 2020, amb l’estudi finalitzat, si hi ha voluntat política i pressupostària, s’iniciaria la tramitació per executar el projecte: expropiacions, licitacions, adjudicacions... amb els seus terminis corresponents d’al·legacions, recursos, etc. Si, a més, hi sumem les demores i incompliments sistemàtics de l’estat, per exemple, en el cas de les rotondes, ens porta a afirmar que l’ampliació de l’N-240 que determini l’estudi no pot ser una realitat a curt ni a mig termini.

D’altra banda, el mes de setembre d’aquest any entraven en vigor les mesures de bonificacions i desviació obligatòria de vehicles pensants de la TN-240 a l’AP2 entre Montblanc i les Borges Blanques. De forma totalment incomprensible, es va excloure el tram entre les Borges Blanques i Lleida/Soses, el de més sinistralitat i accidentabilitat de tota la via. L’experiència d’aplicació d’aquesta mesura en altres vies similars demostra que treure el trànsit pesant és el mètode més econòmic, immediat i efectiu per disminuir la sinistralitat. Així, des del 2013, aquesta mesura que s’aplica a l’AP-7 entre Maçanet de la Selva i la Jonquera ha aconseguit que la mortalitat hagi passat d’una mitjana de 15 morts anuals a només 1.

Des que es va conèixer l’exclusió del tram Borges-Lleida, Esquerra Republicana de Catalunya i altres partits i entitats que formem Rescap-2 hem denunciat i exigit la necessitat d’incorporar el tram exclòs. I què ha fet o ha manifestat la Plataforma Prou Morts? Fins a mitjans de novembre no s’ha convocat cap reunió per reclamar l’extensió de la bonificació. Per contra, ens hem trobat amb propostes populistes que pretenien desviar l’atenció de l’error de l’exclusió del tram Borges-Lleida. Així, a mig estiu, Enric Mir, portaveu de la Plataforma, demanava la gratuïtat de l’AP-2 pels garriguencs, seguint l’exemple de l’N-340 a Tarragona, una via que té una intensitat de trànsit 3 vegades superior a la nostra, una mesura insolidària amb, per exemple, la gent del Pla d’Urgell, el Segrià o la Conca de Barberà, alguns dels quals, membres també de la Plataforma Prou Morts.

D’altra banda, el 31 d’agost passat, dia en què el Consell de Ministres aprovava les bonificacions amb l’exclusió del Tram Borges-Soses, mentre els diferents partits i entitats que formem Rescap-2 ens concentràvem davant de la subdelegació de l’Estat per exigir l’extensió de la bonificació, el portaveu de la Plataforma Prou Morts a l’N-240, en declaracions als mitjans seguia “demanant el desdoblament” i justificava que no s’inclogués el tram exclòs perquè “l’autopista no va en paral·lel a l’N-240”.

Tot i que des d’Esquerra Republicana continuem defensant la necessitat de rescatar l’AP-2 (el cost actual es inferior a 40 milions d’euros, quantitat irrisòria si és té en compte el deute de l’estat que el Molt Honorable President Torra va fixar en uns 10.000 milions d’euros), mentre no es produeixi, focalitzem els esforços per defensar l’aplicació de les mesures que puguin ser immediates, efectives i sostenibles per aturar la sinistralitat a la via. I això passa per treure el trànsit pesant de l’N-240.

Així, el Grups Parlamentaris de la nostra formació a Madrid van aconseguir que el ministre de Foment es comprometés públicament que l’Estat bonificaria el tram fins a Soses si la Generalitat ho demanava. I fa pocs dies va aconseguir que per unanimitat s’aprovés una resolució al Senat que instava el Govern que les bonificacions pels transportistes fossin com a mínim del 75%. De la mateixa manera, als ens locals, hem presentat i donat suport a les mocions que defensaven la inclusió del tram exclòs, i exceptuant el plenari de les Borges i de Juneda, a tota la resta s’han aprovat, en molts casos amb el suport de tots els regidors. Al Ple de la Diputació també es va aprovar la moció per unanimitat però sorprenentment, també es va aprovar la moció de CIU/PDeCAT que va defensar Enric Mir, vicepresident de la Diputació amb l’acord i suport (només) dels partits unionistes (Cs, PSC i PP) en què es demanava que fos la Generalitat la que garantís la gratuïtat de l’AP-2 entre Lleida i Montblanc, per a tots els usuaris. La qual cosa ve a ser que la Generalitat rescati l’AP-2! Una nova mesura populista i de manca de sentit d’Estat. Finalment, a la reunió d’aquest 12 de novembre, la Plataforma Prou Morts, coincidint amb la setmana en què el Parlament va aprovar per unanimitat la resolució sobre la bonificació del tram exclòs, també va prioritzar treure el trànsit pesat del tram les Borges-Lleida. Ha tornat el sentit comú, i també el sentit d’Estat!!!

tracking