SEGRE

TRIBUNA

La llum blava de les pantalles altera el son

Optometrista i membre d’ACOTV (Associació Catalana d’Optometria i Teràpia Visual) www.acotv.org

La llum blava de les pantalles altera el son

La llum blava de les pantalles altera el sonSEGRE

Creado:

Actualizado:

Les pantalles digitals s’han anat introduint cada cop més a la vida diària. Aquest nou paradigma suposa un canvi important en les demandes visuals dels usuaris i incideix en el seu sistema visual. El sistema visual utilitza una franja de l’espectre electromagnètic específica, la llum blava, per sincronitzar l’anomenat ritme circadià, que és el nostre rellotge biològic. Aquest se sosté a partir de la rotació de la Terra i les hores de sol. Molts ritmes biològics del cos es regulen a partir de la llum i la foscor.

La retina de l’ull té unes neurones sensibles a la llum blava que connecten amb el rellotge biològic intern situat al cervell. Així, quan l’ull percep la franja de llum blava de la llum solar, el cervell rep ordres per regular els ritmes de la vigília i del son.

Ara bé, l’ús de pantalles digitals fa que la llum artificial rebuda a hores nocturnes activi el ritme circadià de la mateixa manera que ho fa la llum solar, cosa que pot crear un desfassament que alteri la nostra salut en general. Això succeeix quan aquestes pantalles són de tipus led, ja que emeten intensament en aquesta franja de llum blava.

La majoria d’investigacions apunten que només a altes hores de la nit es produeix una alteració important del ritme de vigília i del son. Tot plegat també pot afectar l’atenció, l’humor i, fins i tot, crear malalties a llarg termini perquè s’alteren moltes funcions endocrines del cos. Durant el dia, per contra, la llum blava emesa per dispositius led activa funcions de l’atenció, la concentració i, fins i tot, de la memòria de treball. En aquest sentit, alguns estudis indiquen que durant la jornada laboral, la il·luminació led augmenta el rendiment.

Així doncs, si s’ha d’estar treballant davant una pantalla led fins a la matinada, es pot equilibrar el ritme circadià descansant la mirada durant cert temps en una habitació a les fosques o amb llum càlida incandescent o halògena.

Actualment, es comercialitzen filtres selectius per a l’emissió de la llum blava de les pantalles led d’ordinador i que no impliquen cap alteració visible a l’aspecte de les lents de qualsevol ullera. No obstant això, el fet d’utilitzar lents que filtrin la llum blava tot el dia no és recomanable, ja que durant la jornada laboral i en hores de sol ajuda a la concentració. Els filtres d’absorció de llum blava en vidres oftàlmics poden ser una bona eina per a certs usuaris, com alguns treballadors que fan servir pantalles en horari de nit.

tracking