SEGRE

TRIBUNA

La rumorologia, la ignorància i les notícies falses maten

Vicepresident del Col·legi Oficial de Metges de Lleida

La rumorologia, la ignorància i les notícies falses maten

La rumorologia, la ignorància i les notícies falses matenSEGRE

Creado:

Actualizado:

El mes d’octubre, Lleida serà la seu del 10è Simpòsium de l’Associació Espanyola de Vacunologia, que reunirà uns 250 professionals implicats en les vacunacions. L’eix central del debat serà ‘Més enllà de la protecció individual’. Per tant, tractarà en profunditat la repercussió de la convivència de persones no vacunades en la salut col·lectiva.

La reflexió dels professionals serà important i necessària en un moment d’involució en la prevenció d’infeccions controlables. La globalització ens ha portat de la mà d’internet una amplificació de la difusió de missatges perillosos que, sense cap prova científica, recomanen deixar de vacunar els nadons i els nens. Tothom estarà d’acord en l’eficàcia i els recursos que ens faciliten les noves tecnologies, però cal estar amatents al seu costat fosc.

El Consell Audiovisual de Catalunya va elaborar l’any passat l’informe El discurs antivacunes a Internet. A través d’aquest, hem conegut que el 40% dels continguts més rellevants a YouTube posen en dubte l’eficàcia i la seguretat de les vacunes, desinformen i desacrediten els professionals sanitaris.La tràgica realitatSamoa, a la Polinèsia, ens va demostrar a finals del 2019 la tràgica realitat. El govern va haver de decretar l’estat d’emergència per una epidèmia de xarampió. Més de 4.000 dels seus 200.000 habitants es van infectar i 62 persones van morir. La població havia baixat l’índex de vacunació del 90%, l’any 2013, al 30%, l’any 2019. Unes vacunes defectuoses i la confiança dels samoans en la medicina tradicional expliquen aquest desgavell.

A més, recentment l’amenaça global de la no-vacunació s’ha cobrat la vida de 4.500 nens menors de cinc anys i 250.000 persones infectades per xarampió a la República Democràtica del Congo. Els efectes arriben també als Estats Units i Europa, on la rumorologia anticientífica ha fet forat. El xarampió ha reaparegut a Regne Unit, Grècia, República Txeca i Albània, països en els quals havia desaparegut.Les ‘fake news’El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, format pels quatre col·legis catalans, va emetre el mes de desembre passat el comunicat Desmuntat fakes sobre vacunes. Les entitats professionals rebaten un per un els arguments pseudocientífics dels antivacunes amb la voluntat de demostrar les falsetats que esgrimeixen i assessorar la ciutadania.

Així, per exemple, el comunicat respon amb contundència l’afirmació que les vacunes causen autisme, una de les qüestions principals defensades pels antivacunes. Aquesta asseveració es basa en l’article publicat el 1998 per Andrew Wakefield i altres a la revista The Lancet, que relacionava la vacuna triple vírica (xarampió-rubèola-parotiditis) amb l’autisme. Aquesta associació mai no ha estat demostrada i les evidències científiques la rebutgen. El antivacunes s’obliden d’informar que, posteriorment, es va demostrar que l’estudi de Wakefield era erroni i estava influenciat per interessos econòmics. L’any 2004, deu dels dotze autors d’aquell estudi van publicar un altre article a The Lancet i es van retractar de les conclusions de l’article original.

Els darrers esdeveniments succeïts a Somoa i a la República Democràtica del Congo desmenteixen un altre dels arguments dels antivacunes: el caràcter benigne de les malalties per les quals ens vacunem. El comunicat del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya recorda, per exemple, que el xarampió causa 2 casos d’encefalitis per cada 1.000 casos i 1 mort per cada 1.000 casos. Així mateix, explica que la meningitis meningocòcica provoca seqüeles importants (sordera, amputacions i problemes cognitius) entre el 10 i el 30% dels casos i ocasiona la mort en un 10% dels malalts.

Es pot accedir al comunicat complet a la pàgina web www.comll.cat.Transmissió de les malalties“Les persones que no es vacunen no només posen en perill la seva salut, sinó que poden transmetre la malaltia a altres persones vulnerables, com nadons, persones grans i pacients immunodeprimits”, diu el comunicat dels col·legis de metges catalans. Aquest és l’auntèntic quid de la qüestió. Les persones més febles d’una societat, on teòricament la poliomielitis, la varicel·la, el xarampió i altres malalties es consideraven erradicades, poden convertir-se en víctimes del contacte amb els individus no vacunats.

Siguem prudents, perquè les notícies falses, la rumorologia i la ignorància maten.

La rumorologia, la ignorància i les notícies falses maten

La rumorologia, la ignorància i les notícies falses matenSEGRE

tracking