SEGRE

TRIBUNA

Avancem sense deixar ningú enrere

Regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030

Avancem sense deixar ningú enrere

Avancem sense deixar ningú enrereSEGRE

Creado:

Actualizado:

El ple extraordinari de divendres tindrà un lloc destacat en el meu àlbum mental de records durant força temps. En una sala de plens gairebé buida, acompanyada per l’alcalde i amb l’escalf telemàtic dels meus companys i companyes de grup, de govern i també de consistori, vaig prendre possessió com a regidora de la Paeria. He de dir que assumeixo aquest càrrec i responsabilitat amb tota la il·lusió, les ganes i el compromís de donar-ho tot per tirar endavant la tasca que m’ha estat encomanada.

Sé que no serà fàcil, però m’hi ajudarà la motivació afegida de saber que treballem per una meta que s’ho val: construir una societat en què tothom, independentment dels seus mitjans econòmics, gènere, ètnia, discapacitat, edat, identitat sexual, estat migratori o religió, tingui garantida la igualtat en l’accés i la participació plena en les oportunitats socials, econòmiques, culturals i polítiques que la nostra estimada ciutat té per oferir.

Aquesta nova etapa que encetem ha comportat canvis en la configuració del govern, per donar un nou impuls a un dels eixos del Govern d’Entesa, la Lleida compromesa. Compromesa amb els drets civils, polítics i socials i amb el dret a l’educació. La rellevància que volem donar a aquesta àrea respon al repte de superar els efectes de la crisi sanitària, econòmica i social generada pel Covid-19. La resposta del govern municipal a aquests moments de dificultat no pot ser altra que convertir els drets socials i la recuperació econòmica en els principals eixos d’actuació.

Així, el que era l’anterior regidoria de Polítiques per als Drets Socials s’adapta a les necessitats de la Lleida post-Covid. El canvi més evident és a la denominació: ara és la regidoria de Persones, Comunitat i Agenda 2030. Aquesta modificació respon a una concepció de l’estat del benestar més àmplia i universal. Creiem que el dret social és el pilar bàsic de qualsevol estat de benestar i a més ha de garantir el desenvolupament sostenible de les comunitats. No tan sols el desenvolupament individual de les persones, sinó també el de la comunitat on conviuen. Hem d’estar bé com a persones, però també hem d’estar bé junts perquè tots som part de la mateixa comunitat.

El tercer element que completa la denominació de la regidoria, Agenda 2030, vol remarcar el compromís de la Paeria amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que les Nacions Unides van plasmar el 2015 a l’Agenda 2030. És un full de ruta global que assumeix el repte d’eliminar la pobresa i potenciar el desenvolupament sostenible en els àmbits econòmic, social i ambiental. Aquest propòsit, que interpel·la les administracions públiques, però també la societat civil i el món econòmic i empresarial, el va recollir el govern català a través d’un pla nacional que va rebre el nom d’Aliança Catalunya 2030, a la qual es va sumar la Paeria. Amb la nova regidoria incrementem el nostre compromís amb aquesta aliança.

Operativament, la regidoria s’emmarca en l’àrea de Polítiques de Drets de les Persones i Relació amb la Comunitat, que presideix la tinenta d’alcalde Sandra Castro. Les competències d’aquesta àrea s’han reestructurat, de manera que l’àmbit de les drogodependències passa a la regidoria d’Hisenda i Salut i la regidoria que represento assumeix les matèries d’interculturalitat, desenvolupament de l’smart city, relacions internacionals i projecció exterior; i el Parc Científic i Tecnològic.

Ja he dit que volem posar el focus en les persones i la comunitat. Per això cal transformar el model tradicional d’atenció social, basat principalment en l’assistencialisme. Això implica assumir nous objectius a mitjà termini: redissenyarem el model d’atenció social, cosa que representarà reestructurar el departament; reformularem els serveis per estendre’n l’abast; dignificarem els espais d’atenció, revisant també tots els itineraris que segueix un usuari que s’acull als serveis socials i crearem un ecosistema d’innovació social en què es generin sinergies i hi puguin participar no només els agents socials de la ciutat, sinó també els agents econòmics, perquè entre tots puguem trobar solucions que redundin en benefici del benestar comunitari.

Perquè, com ja vaig dir el dia de la meva presa de possessió, totes les persones juntes tenim el poder i la capacitat de marcar el ritme i el futur de la nostra societat, del nostre país, de la nostra ciutat, Lleida. Una societat, un país, una ciutat, on puguem avançar tots sense deixar ningú enrere.

Avancem sense deixar ningú enrere

Avancem sense deixar ningú enrereSEGRE

tracking