SEGRE

TRIBUNA

El dret a l'escolarització en època de pandèmia

Doctor en Dret. Professor de l’Escola Universitària de Relacions Laborals de Lleida (adscrita a la UDL)

El dret a l’escolarització en època de pandèmia

El dret a l’escolarització en època de pandèmiaSEGRE

Creado:

Actualizado:

La Covid-19 no ens ha donat treva ni durant l’estiu. Cada dia més rebrots, contagis, hospitalitzacions i morts. Espanya és el país europeu amb una major incidència acumulada de nous contagis de Covid-19 per cent mil habitants. Ens trobem amb una crisi que ens està desestabilitzant a tots i ens està fent canviar les nostres rutines, costums i hàbits diaris.

Una crisi que ens crea incerteses i inseguretats, que és difícil de gestionar perquè és del tot imprevisible i que per tant no és gens fàcil prendre decisions en un escenari tan canviant. La Covid-19 està tenint unes conseqüències molt greus a nivell sanitari, econòmic, social, laboral i fins i tot psicològic, però també a nivell educatiu. Intentarem centrar-nos en aquest últim aspecte.

Fa poc dies, el Govern central i les comunitats autònomes han assolit un paquet de 29 mesures, d’obligat compliment, destinades a convertir els centres escolars en espais segurs. Entre altres coses, els centres es mantindran oberts durant el curs, amb servei de menjador i de suport a alumnes amb necessitats especials i en situació de vulnerabilitat. Les escoles únicament es tancaran si els brots es descontrolen, hi haurà distància interpersonal de metre i mig, mesures de seguretat i higiene, mascareta obligatòria des dels 6 anys, rutina de rentat de mans (almenys 5 vegades durant l’horari escolar), possibilitat d’instal·lació de càmeres a les aules perquè els alumnes que estiguin en quarantena puguin seguir les classes des de casa, utilització de material individual, un màxim a les aules de primària de vint alumnes, ventilació constant d’aules, caldrà evitar aglomeracions i recomanar anar al col·legi caminant o en bicicleta, tot el personal s’haurà de prendre la temperatura, classes presencials fins a 2n d’ESO. Però malgrat tot, hi ha un sector de professors i pares d’alumnes que tenen una sèrie de preguntes, interrogants i dubtes (entre altres coses, pels continus canvis de criteri de les autoritats sanitàries sobre la gestió de la pandèmia) i que, segons ells, encara no estan resolts. Pensen que s’han de prendre decisions molt meditades, reflexionades i no improvisades i que actualment no es donen les condicions idònies ni les mesures de seguretat suficients i adequades als centres escolars que puguin garantir i protegir la salut de tot el personal i, especialment, la dels seus fills. Les escoles i els instituts, avui dia, poden garantir que no hi haurà cap contagi? Perquè hem de partir de la base que el dret a la salut i a la vida està per sobre del dret a l’educació dels nens. La resposta és òbvia: és impossible garantir al 100% que no hi hagi cap contagi a les escoles. El contagi zero no existeix. Sempre hi ha un risc. Mentre no es descobreixi una vacuna, ens hem d’acostumar a conviure amb el virus. Hem de compatibilitzar les activitats econòmiques, laborals i socials amb les classes als col·legis. S’ha de garantir el dret a la vida i a la salut però també a l’educació de les persones. Tampoc no es pot oblidar que l’educació és totalment obligatòria entre els alumnes d’edats compreses entre els 6 i els 16 anys i que l’escolarització presencial és un deure i a la vegada un dret i té la finalitat d’acabar amb les desigualtats i, a més a més, la docència presencial és fonamental per a la formació, l’educació i la transmissió de valors.

Una tornada a les aules, encara que sigui amb més protecció i prevenció, suposaria un gran triomf contra el coronavirus. Hem de tornar a la realitat diària.

Hi ha moltes famílies que es declaren insubmises i que tenen decidit no portar els seus fills al col·legi mentre no els garanteixin la plena seguretat als centres educatius. Poden treure a uns pares la custòdia o tutela d’un fill per negar-se a escolaritzar-lo? Abans de la pandèmia un fiscal podia adoptar aquesta mesura sense cap problema, mirant sempre pel bé del menor, fins i tot amb penes de presó, però en aquests moments de crisi sanitària és possible? Segons la Unió Progressista de Fiscals, en situacions límit, la negativa dels pares que els seus fills puguin acudir a classes presencials al centre escolar podria constituir un delicte d’abandó familiar tipicitat a l’article 226 del Codi Penal per “deixar de complir els deures legals d’assistència inherent a la pàtria potestat, amb una pena entre quatre i deu anys. Tindran algun tipus de responsabilitat els pares que enviïn al col·legi els fills malgrat la detecció de febre? Per cert, una pràctica molt estesa en algunes famílies per poder conciliar i mantenir els llocs de treball. Les autoritats sanitàries consideren que seria una irresponsabilitat dels pares, ja que posarien en risc la seva salut i la de moltes persones.

De quines mesures laborals podran disposar els pares que hagin de cuidar el seu fill a casa, com a conseqüència de la quarantena? En el Pla MECUIDA, aprovat a l’inici de la pandèmia davant del tancament dels col·legis, ja es permet als treballadors adaptar la jornada mitjançant el teletreball parcial o total o reduir la jornada per a la cura de persones al seu càrrec, però s’haurà de comunicar a l’empresa amb 24 hores d’antelació. D’altra banda, el president del Govern central ha proposat que els pares els fills dels quals donin positiu per Covid-19 podran agafar la baixa laboral retribuïda en règim ordinari per atendre’ls durant la malaltia o la quarantena. Per altra banda, no és una contradicció que mentre, per una part, es considera segur tancar en una aula de quaranta metres quadrats vint alumnes, per l’altra, queden prohibides les reunions de més de deu persones en espais públics com a privats? (Ricou).

S’ha de ressaltar que l’educació és un dret fonamental dels nens i nenes. S’ha d’anar al col·legi. El benefici és molt superior al risc. L’educació és insubstituïble i beneficiosa. S’ha de recuperar el nivell de normalitat que permeti el retorn a les classes presencials amb garanties, cosa que no pot ser substituïda a l’àmbit domiciliari. Hem de ser proactius. Sense perdre el respecte al virus que tant mal ens ha causat, s’han d’obrir els centres escolars, i aquest fet no ha de suposar un risc major que agafar un transport públic o anar a un centre comercial. El tancament de les escoles que ja hem patit ha provocat molt mal als nens; no només un retrocés educatiu, sinó també un retrocés en el benestar emocional i en la desigualtat social. Tancar és l’últim que hauria de fer-se. No es pot deixar sense classe els nens i els joves.

Ara ens correspon a tots arremangar-nos per tornar als nens el seu estatus de ciutadans de primera i afrontar el seu dret a retornar a les aules en plenes condicions. També ens hem d’arremangar tots per restablir la normalitat que tant anhelem, i això passa per tornar als nens un espai segur i de convivència a la societat.

“L’educació és l’arma més poderosa que pots usar per canviar el món” ( Nelson Mandela).

tracking