SEGRE

TRIBUNA

Lleida, estratègia 5G

segona tinenta d’alcalde i regidora de Govern Obert, qualitat Democràtica i Institucional

Lleida, estratègia 5G

Lleida, estratègia 5GSEGRE

Creado:

Actualizado:

El 5G, la cinquena generació de les xarxes mòbils, permetrà navegar a velocitats deu cops més ràpides que el 4G, amb una latència (temps de resposta de la xarxa) de mil·lisegons, que és com dir imperceptible. L’enorme amplada de banda i l’alta densitat de connexió d’aquesta tecnologia possibilitaran el desenvolupament de l’internet de les coses, els vehicles intel·ligents connectats i les smart cities.

Fins ara, el problema de dur la ciutat intel·ligent a la pràctica era la velocitat i l’amplada de banda per gestionar i processar en temps real totes les dades que genera l’internet de les coses. Però el 5G elimina aquest problema. Tot podrà estar connectat a internet: des d’un cotxe amb sensors que controlen la pressió dels pneumàtics fins a una nevera que envia missatges al telèfon mòbil per alertar d’un mal funcionament o, simplement, que un determinat aliment està a punt de caducar. Això és l’internet de les coses: tot tipus d’objectes equipats amb sensors que es connecten i interaccionen entre si. I no tan sols objectes, també les persones podrem estar directament connectades a internet: amb un implant es pot monitoritzar constantment el cor d’algú amb problemes cardiovasculars, per exemple.

Aquesta facilitat de connexió determinarà en bona part el desenvolupament de les ciutats. Les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) permetran desenvolupar les ciutats intel·ligents, smart cities, treballar perquè les infraestructures siguin més sostenibles, millorar en la qualitat de vida de la ciutadania i contribuir a gestionar més eficaçment els recursos. Això afecta directament àmbits com la mobilitat (transport públic), l’estalvi energètic, la sostenibilitat i la salut.

A més, gràcies a les tecnologies de la informació, les ciutats intel·ligents incentiven la participació activa de la ciutadania dotant els seus habitants (smart citizens) de les eines necessàries per fer-ho. Les smart cities, doncs, aposten per la inclusió i la transparència per fer que totes les accions de l’administració siguin públiques i accessibles.

El paper de les institucions en aquesta revolució tecnològica és vetllar perquè ningú quedi exclòs, per promoure usos destinats al benestar de les persones, per protegir les nostres dades i per ajudar el teixit empresarial en la transformació digital. En resum, per defensar el dret universal a internet.

Per això és important que Lleida sigui una de les ciutats capdavanteres en la implantació d’aquesta tecnologia i que Catalunya esdevingui una regió interconnectada de ciutats intel·ligents. D’aquí la implicació de la Paeria amb el projecte Àrea 5G de Lleida, una proposta impulsada per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, dins de l’Estratègia 5G de Catalunya, en què participen Telefónica, el Mobile World Capital Barcelona, l’i2CAT i la Cambra de Comerç de Lleida, i la Diputació de Lleida.

L’objectiu del projecte és formar i capacitar les empreses i els professionals lleidatans en 5G, dur a terme projectes pilot per desenvolupar serveis, solucions i aplicacions pràctiques amb aquesta tecnologia, consolidar oportunitats en el Parc Científic i Tecnològic, atraure noves empreses tecnològiques al territori i posar el 5G a l’abast de tota la ciutadania. És una iniciativa enfocada a sectors estratègics de l’economia lleidatana com l’agroalimentari, el ramader, la sanitat animal, la gestió i provisió de recursos hídrics. I pel que fa a les ciutats intel·ligents, posa un èmfasi especial en el comerç, la logística, l’eficiència energètica, la sostenibilitat i els nous models de ciutat.

Des del govern de la Paeria, creiem que en els moments d’incertesa o de màxima complexitat, les institucions han d’aixecar la mirada i treballar per a la recuperació de la ciutat i del territori i respondre a la immediatesa però molt especialment posant els fonaments i les eines per al futur, per poder fer possible un model territorial equilibrat, vertebrat, connectat i d’oportunitats. És per això que ens hem fixat com un dels principals eixos d’actuació posicionar Lleida com a ciutat innovadora i intel·ligent, capaç de desenvolupar el seu propi ecosistema de coneixement, talent i competitivitat per esdevenir d’aquesta manera un pol d’atracció per a empreses, start-ups i inversors. Una ciutat que aposti per la intel·ligència col·lectiva i perquè la tecnologia contribueixi en el benestar de totes les persones.

Lleida, estratègia 5G

Lleida, estratègia 5GSEGRE

tracking