SEGRE
Ho hem tornat a fer!!!

Ho hem tornat a fer!!!SEGRE

Creado:

Actualizado:

Lo Castell novament és el monument favorit de Catalunya! Doncs sí! Tornem a tenir, gràcies a l’activa militància de totes i tots, el Conjunt Monumental del Turó de la Seu Vella, el nostre estimat Castell, formalment declarat i reconegut Monument Favorit de Catalunya!

2016. Fa cinc anys les revistes Sàpiens i Conèixer Catalunya van proposar un joc competitiu: triar el monument favorit de Catalunya.

Llavors els monuments proposats es feien pels votants i les eliminatòries corresponents a base de deixar-se el dit en el botó del mòbil, ja que es podia votar cada hora. Sembla difícil però la veritat és que la gent de Ponent vam mostrar capacitat organitzativa, orgull de pertinença i ganes de demostrar al país la joia de la Seu Vella i com se l’estimaven.

Contra tot pronòstic, la Seu Vella va arrasar i va guanyar sobradament la resta dels esplèndids monuments que llavors competien, entre els quals la “perillosa” Sagrada Família de Barcelona. La final fins i tot va ser marcadament lleidatana, ja que la lluita pel primer lloc fou entre Sant Climent de Taüll i la Seu Vella.

2017. Una segona edició del concurs monumental va donar la victòria al castell de Cardona. Llavors ja em va agradar comentar les semblances entre els dos monuments guanyadors de les dues edicions: icona paisatgística i identitària d’un territori, temple singular, claustre als peus, castell medieval ple d’història, torres emblemàtiques, impressionant fortalesa moderna i símbol de la lluita durant la guerra de Successió, ja que Lleida fou la primera a ser conquerida per les tropes borbòniques l’any 1707 i Cardona la darrera, set anys després.Competitivitat.

Aquells que em coneixen saben molt bé que no m’agrada gaire l’esport competitiu. Però reconec que a la nostra societat li agrada l’espectacle de la lluita per guanyar.

Fins i tot en paradisos en què la competició és d’un contra el medi, per tal de saber superar les dificultats, com passa a la muntanya, ara també s’han implantat diverses proves en què els participants lluiten per guanyar els companys i el “decorat” és un bell i dur complement..

Aplicar la competitivitat a veure quin monument és el favorit no m’ha agradat mai, ja que cadascú té els seus valors, la seva singularitat i tots són testimonis del nostre passat col·lectiu, amb les seves grandeses i dissorts. És com triar quin és el fill preferit, cadascú té les seves diferències, i per tant aquelles coses que ens agraden més i aquelles altres que ho fan menys; però els estimem per igual!

Els tècnics de patrimoni som conscients que hi ha tantes possibilitats de fer coses atractives per al gran públic sense haver de lluitar (a Lleida precisament ja estem cansats i escamats de les lluites patrimonials que portem: vints anys de Candidatura al Patrimoni Mundial i la decebedora resolució d’una Justícia injusta pels béns del Museu) que no ens fan el pes programes com Batalla Monumental.2021. Un cop manifestat el desgrat per aquest tipus de concursos, cal dir que ja que hi ha partida cal jugar amb totes les conseqüències.

Primerament hem d’estar contents d’haver estat triats entre els dotze que han competit. Imaginem-nos el cabreig victimista que tindríem si la Seu Vella no hagués estat seleccionada.

Després podem comentar moltes coses del primer programa, en lluita contra la magnífica catedral de Girona. Joan Baigol, Joan Busqueta i Marta Morán van saber dir, en el curt temps que sempre té la televisió, allò de destacat que hi ha.

Ens va tocar la Candela com a presentadora i potser la nostra Candelera, la Verge del Blau (la gran oblidada), va ajudar un cop més Lleida. Finalment Lleida obté el 69% dels vots, amb solament dos dies de votacions, i passa a la final.

El darrer diumenge de febrer té lloc la definitiva votació per triar dels sis monuments (Poblet, Cardona, Sant Pere de Rodes, Tàrraco i l’Hospital de Sant Pau, el gran competidor de la nostra Seu Vella) el favorit de Catalunya. La cosa no pinta fàcil, però les xarxes bullen, hi ha moments que es col·lapsen i no podem votar, finalment es pot i el resultat definitiu: dels més de 70.000 vots emesos, el 64% és per al conjunt monumental del Turó de la Seu Vella (va costar però la insistència en la sessió preparatòria va arrelar de no parlar solament de la catedral), i que a l’hora de simplificar-lo la Mari Pau Huguet, la nostra esplèndida defensora, va parlar de lo Castell.

Va posar de manifest la seua vàlua monumental però sobretot el sentiment de tots envers el nostre preuat referent “que tenim posat dins de la pell”. A la vegada va estar molt bé al valorar la resta de monuments, tristament perdedors del programa, i de tots aquells que solquen el territori català.

Estem contents! Ho hem tornat a fer “homes i dones de raça gegantina”! Lo Castell és, per segon cop, el Monument Favorit de Catalunya!

Ho hem tornat a fer!!!

Ho hem tornat a fer!!!SEGRE

tracking