x
Catalán Castellano
Regístrate | Iniciar sesión Regístrate Iniciar sesión
Menú Buscar
Buscador de la Hemeroteca
Segre Segre Premium

TRIBUNA
  • MARIAMA SALL

Fablab: la revolució del coneixement

Actualizada 21/06/2021 a las 08:32
Fablab: la revolució del coneixement

Fablab: la revolució del coneixement

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© Fablab: la revolució del coneixement

SEGRE
Fablab: la revolució del coneixement

Fablab: la revolució del coneixement

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© Fablab: la revolució del coneixement

SEGRE
alt

Organitzats per aconseguir l'impossible

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© Organitzats per aconseguir l'impossible

De l’olor de peix fresc i fruita de temporada a modernes impressores 3D i fresadores. L’històric i majestàtic Mercat del Pla, situat al bell mig del centre històric, acollirà l’any vinent un dels projectes més innovadors i transformadors d’aquest mandat: el fablab.

Un espai de nova generació que aproparà la tecnologia a tota la ciutadania (des d’infants a sèniors), contribuirà en la reducció de les bretxes digitals i formarà els joves per als treballs del futur. Però aquest ambiciós projecte no es queda només aquí sinó que també esdevindrà un ecosistema inspirador pel teixit empresarial i els centres d’investigació, ja que els permetrà testejar i incorporar totes les tecnologies 4.0 als seus processos industrials i comercials. Així com captar talent local vinculat a la tecnologia, innovació i creativitat. És a dir, apropar investigació-empresa i empresa-talent en un sol lloc.

Per a aquells qui no coneixeu els fablabs –també coneguts com a “laboratoris de fabricació digital”,– permeteu-me que us en faci 5 cèntims. Els fablabs són espais eminentment tecnològics que compten amb un ampli ventall de recursos (impressores 3D, fresadores, talladors làsers, robots, realitat virtual i augmentada, etc.) per experimentar, dissenyar i desenvolupar individualment o col·lectivament qualsevol cosa. Per tant podríem dir que són tallers tecnològics en què tothom té l’oportunitat de transformar una idea en un element tangible: des d’imprimir un clauer fins a l’elaboració un prototip industrial, ràpid i funcional.

Com deia Trinitat Gómez al TedTalk Fab: la revolución de los conocimientos, “els fablabs són una realitat que modelen la forma en què aprenem, pensem i produïm coneixement”. Els fablabs són, amb altres paraules, les biblioteques del segle XXI.

El més important de tot és que per fer-ho no és necessari ser un geek o un freak de la tecnologia, tampoc cal tenir cap noció prèvia per a la seva iniciació, ni molt menys un grau en enginyeria. Solament calen idees, motivació i enginy, ja que l’espai, a banda de la tecnologia i els espais de treball, comptarà amb un equip interdisciplinari per a l’alfabetització, formació i capacitació digital de les persones usuàries.

El pla director del futur fablab que s’elaborarà amb el suport del Fabcat (l’associació de fablabs de Catalunya) preveu la participació activa i cocreació de diversos agents. La nostra intenció i voluntat és que sigui un projecte de baix cap dalt, plural i inclusiu perquè la ciutat se’l senti i faci seu.

Una palanca de canvi que pretén fer real la transformació i revitalització del centre històric. Perquè, evidentment, la ubicació al Mercat del Pla no és casualitat.

Volem que els veïns i veïnes del Centre Històric –i de tota la ciutat de Lleida– vulguin formar part d’aquest fablab, hi vulguin entrar, aprendre’n i extreure’n tots els beneficis que aquest projecte té per oferir..

Aquest no és un projecte de màquines, sinó de persones i comunitats. Per tant, no serà un lloc ple d’artefactes sofisticats i gent esnob, sinó que serà més aviat un espai obert de socialització, d’innovació local i promoció comunitària que uneixi en un sol punt persones de diferents edats, sexe, origen, professions i realitats: serà el nostre Sillicon Valley.

En alguna jornada sobre smartcities vaig sentir com algú deia que els fablabs requereixen tres ingredients bàsics: en primer lloc, una comunitat; en segon lloc, un lloc, i en tercer lloc, màquines. Lleida ho té tot.

 

Lo más...
segrecom Twitter

Opiniones sobre @segrecom

Envía tu mensaje
Descubrir
Segre
© SEGRE Calle del Riu, nº 6, 25007, Lleida Teléfono: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre