SEGRE

TRIBUNA

Impulsem Lleida: Pla de reactivació socioeconòmica

Impulsem Lleida: Pla de reactivació socioeconòmica

Impulsem Lleida: Pla de reactivació socioeconòmicaSEGRE

Creado:

Actualizado:

Des de l’àrea de la Lleida Emprenedora de l’Ajuntament de Lleida, els agents implicats i les patronals vam coincidir en la necessitat de disposar d’un pla que ens permetés rellançar la ciutat. Ja n’hem presentat les conclusions principals i el treball que s’ha realitzat al llarg d’aquests mesos. Per a l’elaboració d’aquest Pla s’ha pres com a punt de partida les propostes incloses en els documents estratègics de la mesa transversal i del Pacte Social per Lleida.

El Pla de Reactivació Socioeconòmica impulsat per l’Institut Municipal d’Ocupació Salvador Seguí i les regidories de Promoció Econòmica i Emprenedoria i Consum, Comerç i Mercats es va presentar el 18 de juny i ha comptat amb el finançament del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.

Des d’un bon inici, la paraula més repetida en les reunions, diàlegs i entrevistes amb els agents socioeconòmics, empreses, ciutadania i personal de l’administració ha estat consciència, entesa com la capacitat de reconèixer de manera immediata i directa la nostra realitat i la manera de relacionar-nos-hi. La pandèmia i les mesures de tancament perimetral han suposat un xoc per a les persones i empreses de Lleida, i han sigut necessàries mesures realistes, sostenibles, honestes i fetes a consciència per garantir una ocupació digna.

El Pla conté projectes, a curt i mitjà termini, distribuïts en 9 objectius estratègics, 31 programes i 57 projectes amb alta viabilitat, amb un pressupost total de 7.041.085,59 € que s’executaran entre el 2021, el 2022 i el 2023. Ara mateix ja estan operatius 2.352.995,55 € i els altres 4.688.090.04 € estan planificats.

Una diagnosi socioeconòmica ens ha permès comprendre l’estat del teixit econòmic, els actius, les àrees de millora i les tendències. Així, el Pla conté dos objectius estratègics principals de regeneració específica adreçada a col·lectius i empreses especialment afectades per la Covid-19 amb projectes a curt termini, en què gairebé un 70% dels quals ja estan operatius.

Precisament a l’IMO, el proppassat mes de juny, vam donar el tret de sortida al programa de Mesures Urgents de Tancament Perimetral, el qual inclou accions adreçades a les persones i a les empreses. Són accions d’acompanyament i orientació a persones en situació de desocupació o afectades per ERTO, formació en competències digitals en tasques administratives, plans d’ocupació per facilitar la contractació de personal afectat per la Covid-19, ajudes a la contractació, assessorament en el procés de digitalització i prospecció empresarial per facilitar la transformació dels perfils professionals cap a la indústria 4.0.

.

Parlem també de la revitalització sistèmica del consum responsable, la revalorització d’oficis tradicionals (fusteria, instal·lacions, soldadura, pagesia, atenció a les persones, etc.), la transformació dels models de negoci (incloent-hi no només la transició digital, sinó la transició ecològica, la innovació, la cooperació i la sostenibilitat), l’empoderament de la ciutadania (més crítica, més digital, més cívica), el reforç a l’emprenedoria i el sector agroalimentari.

Per últim, però no menys important, hem inclòs la necessitat de crear un sistema de desenvolupament intel·ligent de desenvolupament local que és cabdal perquè la nostra ciutat pugui fer front als reptes que comporta la transició del model de la revolució industrial al de l’era digital. Cal anar més enllà dels ajuts del Next Generation i aprendre a ser més ràpids, més eficients, sobretot a nivell d’administració pública, però sempre amb la col·laboració del sector privat i la societat civil; és per això que cal disposar d’un sistema intel·ligent que hem anomenat Sirius i que ens permetrà disposar de dades reals, prendre decisions ràpides i implantar-les i avaluar-les de manera coordinada i concertada amb els limitats recursos disponibles.

Hem prioritzat al màxim els projectes d’acord amb la seva viabilitat i factibilitat, per això hem considerat que, amb un període d’implantació a tres anys i un cost pendent de finançar 4.688.090.04 €, és un cost perfectament viable mitjançant la incorporació del fons React UE gestionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, els fons Next Generation així com altres ajudes provinents de l’estat.

Així doncs, podem assegurar que aquest Pla de Reactivació Socioeconòmica permetrà rellançar la ciutat post-Covid-19 i aconseguir l’ocupació digna a la nostra ciutat.

Impulsem Lleida: Pla de reactivació socioeconòmica

Impulsem Lleida: Pla de reactivació socioeconòmicaSEGRE

Impulsem Lleida: Pla de reactivació socioeconòmica

Impulsem Lleida: Pla de reactivació socioeconòmicaSEGRE

tracking