SEGRE
Que tinguem un bon inici de curs

Que tinguem un bon inici de cursSEGRE

Creado:

Actualizado:

El mes de setembre té –gairebé sempre– un aire melancòlic. Deixem enrere les vacances, la calor, aquelles hores recuperades i invertides en lectures, jocs i companyia dels nostres. Però el mes de setembre també té un aire d’esperança i il·lusió. Els petits de casa esperen amb alegria i nervis sovint incontrolables la tornada a l’escola, retrobar-se amb els seus companys i companyes, amb els seus amics i amigues. Tornen també els horaris i les rutines que marquen el ritme de la ciutat.

Aquest any, a Lleida, més de 20.000 alumnes, entre infantil, primària i secundària, començaran el curs escolar amb il·lusions i forces renovades.

Comença el segon curs marcat per la Covid-19, aquest cop sense les incerteses d’ara fa un any. El curs passat ja va quedar palès que obrir les escoles va ser un gran encert.

Aquest es presenta amb gairebé el 70 per cent de la població vacunada i amb un bon ritme de vacunació entre els més joves, a partir dels 12 anys.

Segons dades oficials del departament de Salut, el 64,7% dels joves entre 12 i 15 anys ja porten la primera dosi de la vacuna, i el 45,4% ja compta amb la pauta completa. Això és, sens dubte, una molt bona notícia per encarar aquest inici de curs.

A les escoles bressol municipals les mestres i les tècniques d’educació infantil ho tenen tot preparat per rebre els més petitons i petitones de la ciutat.

Un total de 778 infants iniciaran el curs a les nostres aules i en les properes setmanes podran seguir incorporant-se nadons nascuts aquest any. Les famílies confien en un sistema d’una altíssima qualitat i que, des d’aquest curs, ha flexibilitzat modalitats horàries, acollides i menjador per atendre les necessitats de conciliació de les famílies.

A més, la introducció de la tarificació progressiva ens ha permès garantir-ne l’accés en condicions d’equitat a totes les famílies de la ciutat en funció de la seva capacitat econòmica, el nombre de membres de la unitat familiar i altres circumstàncies.

Durant l’estiu –aprofitant l’aturada lectiva– hem estat fent actuacions de millora, que tenen a veure amb la renovació del cautxú de patis dels centres i l’adequació de les aules per a nadons, amb accions com la modificació de la instal·lació elèctrica, la pintura de l’aula o la instal·lació de biberoneries. Així mateix, s’ha fet el canvi de sorra als sorrals de tots els centres educatius i altres feines secundàries de manteniment.

A l’EBM de la Bordeta hem instal·lat una estructura de joc infantil al pati, una demanda reiterada de les famílies d’aquest centre.

Aquest curs començaran a implementar-se a les escoles de primàries les mesures de les auditories ambientals que hem realitzat des de la regidoria així com el pla pilot en tres escoles de primària del projecte Espais que eduquen, patis per a tothom, que busca repensar els patis escolars des d’una mirada transversal, coeducativa, sostenible i inclusiva. És un projecte que exemplifica com des de la sensibilitat, l’escola i la participació, es poden fer grans transformacions en benefici de la comunitat.

El nou curs a Lleida arriba, també, acompanyat d’una notícia que portàvem temps esperant i que hem treballat a consciència des dels diferents departaments de l’ajuntament: la posada en marxa de la nova concessió de l’Aula Municipal de Teatre. L’Aula, juntament amb l’Escola d’Art Municipal i el Conservatori i Escola Municipal de Música, són pilars fonamentals del sistema educatiu de la nostra ciutat. Tres escoles artístiques que treballen enxarxades amb la resta del sistema i a les quals estem donant la importància i reconeixement que mereixen. Creiem que aquest és el camí a seguir i continuarem dignificant i millorant els serveis que presten.

En aquest ecosistema educatiu de la ciutat, vull reconèixer de manera especial la tasca dels Serveis d’Intervenció Socioeducativa (SIS), que durant tot l’any –també durant els mesos d’estiu– treballen per millorar les oportunitats d’infants i joves en situació de vulnerabilitat mitjançant el treball individualitzat, grupal, amb la família i en xarxa amb la comunitat. I també la tasca de les ludoteques, que, tant en horari lectiu com no lectiu, contribueixen als aprenentatges a través del joc, una de les millors maneres d’aprendre amb companys i companyes o en família.

En definitiva, avui comença un curs educatiu, el 2021/22, que continuarà marcat per la Covid, és cert, però que consolidarà encara més els centres educatius com a espais segurs. No em cansaré mai d’agrair a totes les professionals, conserges, docents, personal d’administració i serveis, associacions de famílies, entitats que treballen en l’àmbit educatiu i tot el personal de la regidoria d’Educació l’esforç per engegar un curs que torna a esdevenir un repte. Com tampoc em cansaré mai d’agrair i valorar la nostra canalla durant el confinament i amb la tornada a les escoles i l’esforç de les famílies.

El dia d’avui és per tots ells i elles, per la il·lusió dels retrobaments, per l’emoció d’estrenar llibres i material escolar, pels nervis de les noves assignatures, per les ganes de créixer i fer-se grans. Tota una ciutat educadora, tot un sistema educatiu que es conjura per fer realitat aquest moment màgic que dona inici a un nou cicle, talment com si es tractés d’una segona nit de reis. Que tinguem un bon inici de curs.

Que tinguem un bon inici de curs

Que tinguem un bon inici de cursSEGRE

tracking