SEGRE

TRIBUNA

És possible una distribució equitativa dels recursos públics?

Creado:

Actualizado:

El conjunt d’escoles concertades de la ciutat de Lleida volem fer sentir la nostra veu i fer arribar les nostres reflexions meditades i compartides sobre la dotació desigual dels recursos públics destinats a educació.

Array Com és sabut, el síndic de greuges, en un informe oficial, instava a treballar per evitar la segregació escolar tant en els centres públics com concertats. Hi constatava la infradotació de recursos de l’escola concertada per part del Govern i clarificava en nombres reals un fet: l’alumnat de l’escola concertada rep un 33% menys de recursos que el de l’escola pública. Tothom sap que per acabar amb la segregació escolar no n’hi ha prou amb proclames i banderes.

Cal arremangar-se i prendre decisions que han d’anar acompanyades dels recursos necessaris perquè l’alumnat més vulnerable tingui les mateixes oportunitats d’èxit social.No obstant això, estem assistint a una sèrie de fets que ens preocupen.

Inequitat en els recursos.

Les famílies de l’escola concertada continuen estant discriminades.

Un exemple molt clar és el Pla de Digitalització. Les escoles concertades fa temps que hem apostat per la tecnologia amb projectes diversos i pioners. Malgrat això, l’escola pública ha rebut la dotació de dispositius per a tot l’alumnat i professorat a partir de 3r d’ESO i l’escola concertada, no.

A la concertada només ha comportat la dotació (pendent encara) per a un perfil molt determinat d’alumnat. Si no hi ha prou recursos, aquests han d’anar destinats als qui més ho necessiten: molt de l’alumnat de famílies necessitades de les nostres escoles n’han quedat exclosos.El decret 11/2021 de 16 febrer contempla una sèrie d’estratègies per lluitar contra la segregació escolar que inclouen subvencions per a l’alumnat sense recursos econòmics suficients. Aquestes ajudes van lligades als informes que els treballadors socials dels EAP fan als centres, segons uns criteris tècnics.

Ara que el curs ha començat, ens trobem que els criteris que s’apliquen són obsolets i no responen al nou decret. A més, mentre l’escola concertada està contribuint i segueix compromesa amb la millora de la segregació escolar, l’administració no compleix la seva responsabilitat de dotar de recursos per poder complir amb garanties aquesta escolarització.S’hi afegeix, a més, l’incompliment històric de regularitzar els recursos econòmics que garantirien la gratuïtat de l’escolarització obligatòria. Actualment, estem molt lluny d’aquesta gratuïtat i les famílies han d’assumir el cost que l’Administració no cobreix.

Famílies que, d’altra banda, paguen uns impostos que haurien de servir perquè la dotació als centres educatius del Servei Públic d’educació de Catalunya, i del qual forma part l’escola concertada, fos equitativa.No ens hi volen.

Tal com van recollir alguns mitjans de comunicació, l’ajuntament de Lleida no ha permès la participació de l’escola concertada a la Taula de Planificació de la ciutat. Tot i no ser obligatòria la seva presència, la llei contempla que hi puguin assistir agents educatius que puguin aportar coneixement. La resposta de l’administració ha estat que no hi podrem ser.

És cert que com a centres concertats estem representats a la Comissió d’Escolarització de la ciutat, però les dades relacionades amb la gestió de l’alumnat als diferents centres educatius no ens les permeten de compartir amb les altres direccions. L’empara en la protecció de dades topa, en aquest cas, amb la proclama de transparència. Demanem dades reals que ajudarien a treballar plegats contra la segregació escolar.En aquest sentit, el curs passat es van modificar les zonificacions escolars de la ciutat, sense prèvia consulta al col·lectiu de l’escola concertada.

El resultat va ser la creació d’una zona escolar al centre de la ciutat que acumula 5 centres concertats que conviuen amb altres centres públics, tots de màxima complexitat. El resultat, com era d’esperar, és l’acumulació d’alumnat amb necessitats en aquesta zona, fet que incrementa la segregació escolar tant en centres públics com concertats.El conjunt de les direccions de les escoles concertades de la ciutat de Lleida hem demanat poder mantenir una reunió de treball amb el paer en cap de la ciutat, el senyor Miquel Pueyo. La demanda ha estat rebutjada per part de l’ajuntament, que ha derivat la proposta a la regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes.

El volum d’alumnat que està escolaritzat a les nostres escoles justifica, pensem, que la màxima autoritat de la ciutat rebi els directors i directores per poder intercanviar els neguits del col·lectiu.Som conscients que la lluita contra la segregació escolar és un repte col·lectiu que hem d’assumir entre tots i a l’escola concertada sempre ens hi trobaran. És necessari i hi volem ser. No obstant això, des de l’administració saben que les lluites socials sense recursos estan condemnades al fracàs absolut.

Si realment és una prioritat de país, caldria prioritzar l’equitat en la distribució dels recursos públics i la dotació real i coherent amb la realitat de cadascú perquè tots puguem ser agents actius en la lluita contra la segregació.Si no és així, potser el que es provoca és més discriminació.

tracking