SEGRE

POLÍTICA GOVERN

Rajoy jura el càrrec davant del rei i s’agafa tres dies per decidir la composició del Govern

El líder popular manté dijous que ve com a dia per comunicar el nou Executiu || El PP avisa que la legislatura serà “tremendament curta” si és “una competició a veure qui fa més oposició”

Publicado por

Creado:

Actualizado:

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va jurar ahir el càrrec davant de Felip VI, en la primera vegada que aquest presideix la cerimònia, i encara ja la fase en què ha de decidir la composició del seu nou Executiu. El Butlletí Oficial de l’Estat va publicar el reial decret amb el seu nomenament firmat pel monarca, que va presidir l’acte al palau de la Zarzuela en el qual Rajoy va jurar la Constitució. Amb la mà dreta sobre un exemplar del text constitucional i l’esquerra sobre un de la Bíblia, el cap de l’Executiu va triar de nou la fórmula de la jura per expressar la fidelitat al càrrec. En l’acte, celebrat al Saló d’Audiències, va actuar com a notari major del regne el titular de Justícia en funcions, Rafael Catalá.

A Twitter, Rajoy va expressar l’honor que ha estat per a ell jurar de nou el càrrec de president, que va dir que assumeix “amb lleialtat i responsabilitat”. Després, va tornar al Palau de la Moncloa per anar perfilant la composició del seu nou gabinet. Ell mateix va avançar dissabte passat, just després d’aconseguir la investidura pel Congrés, que seria dijous a la tarda quan comunicaria al rei els noms dels ministres i, a continuació, els faria públics.

Casado diu que “Rajoy té bon ull per elegir i gent on escollir” per formar govern

Enmig de les quinieles sobre els futurs ministres, el vicesecretari d’Organització del PP, Fernando Martínez Maíllo, es va mostrar convençut que Mariano Rajoy triarà el “millor” dels governs possibles. Maíllo va avisar que la legislatura serà “tremendament curta” si és “una competició a veure qui fa més oposició”. Quan li van preguntar sobre María Dolores de Cospedal, va defensar la seua continuïtat al capdavant de la secretaria general del PP fins al pròxim congrés nacional del partit.

Un altre vicesecretari del PP, el de Comunicació, Pablo Casado, va opinar que el president Rajoy acostuma a encertar amb els seus equips i que té “gent on escollir”.

Per la seua banda, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va demanar al president del Govern una llei de pressupostos de forma “urgent” per poder redactar els comptes regionals del 2017 i un canvi en el sistema de finançament autonòmic. Un altre president autonòmic, el de les Canàries, Fernando Clavijo, va confiar que el nou govern tingui “continuïtat” i va demanar que no es boicotegi la gestió de l’Executiu des del Congrés dels Diputats.

Durant la jornada es van succeir les felicitacions a Rajoy per part de diversos dirigents internacionals, entre ells la cancellera alemanya, Angela Merkel; el president francès, François Hollande; i els presidents de la Comissió, el Consell i el Parlament europeus, Jean Claude Juncker, Donald Tusk i Martin Schulz, respectivament.

Amb aquest últim va parlar telefònicament, com també ho va fer amb el president de Mèxic, Enrique Peña Nieto.

Mariano Rajoy, ahir durant el jurament com a president del Govern al palau de la Zarzuela.

Mariano Rajoy, ahir durant el jurament com a president del Govern al palau de la Zarzuela.

tracking