SEGRE

ESPECIAL

Ciutadilla - Invertir en pobles petits serà bo per al país

Enllestides obres com els murs de contenció del Portal de Gel i en marxa la recuperació del molí fariner del Valls, projecten actuacions encarades a la promoció turística i a ser més eficients i sostenibles

Habilitaran l’última planta de Casa Valls com a hostatgeria rural.

Habilitaran l’última planta de Casa Valls com a hostatgeria rural.A. CIUTADILLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Bo, malgrat tot. Així qualifica l’alcalde de Ciutadilla, Òscar Martínez, el balanç dels dos primers anys de legislatura. És al capdavant d’un equip amb anys d’experiència, la qual cosa “ens permet molta estabilitat, constància i continuïtat en els projectes i a l’hora d’encarar els reptes”, afirma. Tant és així que “hem fet gairebé tot el que teníem previst, tan pel que fa a petites accions i temes menors com també inversions grans”.

Hi sobresurten les obres dels murs de contenció del Portal del Gel, “on ben aviat executarem una segona fase de pavimentació del vial”. També, “l’adequació dels accessos a peu i la restauració de la cisterna del castell i actualment la recuperació del molí fariner del Valls, dins el pla de la Diputació Ponent Actiu”, detalla.

Afronten els pròxims dos anys amb força reptes en cartera. “Tenim projectes nous amb el PUOSC i altres línies d’inversió molt importants que venen de la Diputació. Tenim necessitats, algunes encarades a millorar serveis bàsics del poble, altres a la promoció econòmica i turística i altres que van en la línia de fer-nos més eficients i sostenibles com a municipi”, indica.

Tot amb el rerefons “d’evitar que ens marxi el jovent i ser més atractius als ulls dels de fora donant opcions per poder venir a viure aquí”, argumenta. A aquests se sumen altres “projectes continuistes que cal acabar”. Atès que segurament no estaran enllestits el 2023, “ens fa pensar que haurem de continuar una legislatura més al capdavant per poder-ho culminar”.

Com és la tònica d’arreu del país, la localitat recupera el pols a poc a poc. No obstant això, “cada dia som més conscients que com a petits municipis, sigui amb pandèmia o no, cal que preservem els serveis bàsics. És imprescindible que Generalitat, Estat i resta d’institucions entenguin que no podem perdre ni un servei més i que el que cal és que puguem recuperar població i seguir oferint aquests mínims per no desaparèixer”, emfatitza.

Fet i fet, es tracta de “donar opcions a la població per poder-se guanyar la vida més enllà de l’àrea metropolitana i repartir-se pel territori de forma ordenada. Cal invertir en els pobles petits, serà bo per al país”.

Més recursos i amb plans

La implantació de la governança republicana per part de la Diputació de Lleida ha comportat “que els ajuntaments hàgim notat per primer cop un acompanyament real. Hem vist com arriben recursos, més de l’habitual, i amb plans de concertació que fan que els ajuntaments en puguin disposar en poques setmanes ingressats al compte en format bestret”.

A més, “hem vist com també de forma equitativa i transparent se’ns atorgaven recursos a tots els ajuntaments”.

Recursos i plans que permeten autonomia total “a l’hora d’escollir on i en què invertir”. D’aquí que considerin que aquest model “hauria de ser exportable a la Generalitat i els instarem que així ho facin”.

Quant als fons europeus Next Generation, “encara ens falta molta informació de qui els gestionarà i en quines línies concretes podrem concórrer. També caldrà saber quins percentatges de finançament rebrem, perquè els municipis petits disposem de pocs recursos propis per poder cofinançar”. Al parer de Martínez, “hem de treballar en propostes que ens permetin ser eficients i sostenibles.

També cal plantejar-se seriosament les comunicacions i telecomunicacions.

Ha d’anar acompanyat d’un pla de repoblament que permeti expandir la generació de riquesa a comarques, on prèviament cal haver-hi plantejat tot el tema d’habitatge”, apunta. Cal disposar de recursos “per recuperar i promocionar patrimoni que ens permetin atraure turisme a la plana de Lleida i que a l’hora permeti que els petits productors de proximitat, els restauradors i artesans puguin seguir vivint-hi”.

Més població brindaria més possibilitats. “Nosaltres sempre hem cregut que 100 o 150 habitants més al poble faria que s’obrissin segur alguns comerços o negocis, que hi hauria més dinamisme social.” Això no obstant, “de moment a Ciutadilla estem estabilitzats. Els pròxims anys seran clau per avançar o recular en aquest sentit”.

Habilitaran l’última planta de Casa Valls com a hostatgeria rural.

Habilitaran l’última planta de Casa Valls com a hostatgeria rural.A. CIUTADILLA

Habilitaran l’última planta de Casa Valls com a hostatgeria rural.

Habilitaran l’última planta de Casa Valls com a hostatgeria rural.A. CIUTADILLA

tracking