SEGRE

ESPECIAL

Corbins - Un lloc amable, amb serveis òptims i integrador

El lema “Corbins és poble” inspira l'acció de govern local, que s'ha traduït a arreglar l'escola, millora del consultori mèdic, arranjament de camins, espais wifi o la senyalització de la vil·la romana

Una panoràmica de la localitat segrianenca.

Una panoràmica de la localitat segrianenca.A. CORBINS

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Corbins és poble”. Amb aquest recurrent lema, l’ajuntament fa la seva carta de presentació. Tota una declaració de les intencions de l’equip de govern per “trencar el mantra que viure en un poble suposa un desavantatge”, afirma l’alcalde, Jordi Verdú. Ell n’és un bon exemple: amb 34 anys, viu i treballa a Corbins: “Lleida és una demarcació amb moltes realitats diferents i viure en un poble del Segrià no té res a envejar de la capital, ja que comptem amb la qualitat de vida, les connexions logístiques i els serveis suficients.”

Amb aquesta idea, l’ajuntament va fonamentar el que volen per al poble quan van arribar a l’alcaldia fa dos anys: un lloc amable, amb optimització de serveis, integrador i que s’allunyi de les tendències faraòniques que van col·locar Corbins com un dels municipis més endeutats de l’Estat. Una acció de govern frenada en sec per la pandèmia i que, per exemple, “ha provocat que no es reduís l’endeutament municipal per sota del 110%, quan totes les previsions ens ho indicaven”.

Però el coronavirus no ha estat un obstacle per sortir de la línia marcada pel consistori. Malgrat el desànim general, Verdú treu una lectura positiva de la pandèmia, “que, en el nostre cas, ha tret el millor de cada veí i veïna i ha creat una xarxa solidària i cívica que, com a ajuntament, ens ha facilitat molt les coses”.

En paral·lel, la maquinària de l’ajuntament no es va aturar i es va continuar gestionant, millorant i equipant el poble. Petites i grans intervencions, i no totes de gran pompositat, però que sí que faciliten el dia a dia del veïnat: des dels arranjaments a l’Escola Sol Ixent, la inclusió de la llar d’infants l’Ullet en el registre de Centres Docents d’Educació, la millora del consultori mèdic o l’asfaltatge dels carrers del nucli antic, amb un ajut d’aproximadament 70.000 euros entre Diputació i Generalitat.

“Estem satisfets perquè en aquests dos anys complicats, fent un balanç, podem veure que la nostra feina ha volgut dirigir-se a totes les franges d’edat”. Així, espais wifi a tot el poble, en el marc de l’ajut WIFI4UE per un import de 15.000 euros, els pressupostos participatius (augmentant la partida en més de 20.000 euros l’any 2021), les obres a les piscines amb un ajut de quasi 39.000 euros de la Diputació o la borsa de cases buides són alguns dels clars indicadors.

Aquests es repeteixen malgrat la Covid-19, amb actuacions per al teixit empresarial, amb l’arranjament de camins que culminaran amb una gran intervenció en 5 vies del terme gràcies a la subvenció del PUOSC i fons propis, per un import total de 239.000 euros.

Cal destacar també les obres de millora del Centre de la Dona, que, gràcies a la subvenció de l’IEI de més de 12.000 euros i l’ajut amb material de l’Obra Social La Caixa, s’ha adequat l’equipament per posar-lo a l’altura del gran servei que ofereix per al poble. També la recent recuperació i senyalització de la vil·la romana del Tossal del Moro, gràcies a l’adequació de l’espai, en el marc del programa Paisatges de Ponent de la Diputació i cofinançada amb l’ajuntament amb fons FEDER.

.

En clau mediambiental, les bonificacions d’IBI per a habitatges sostenibles, manteniment de l’entorn natural, com l’arranjament de l’espai de l’aiguabarreig amb un import de 25.000 euros, els reconeixements per la gestió dels residus amb el porta a porta o la renovació de la xarxa d’enllumenat públic gràcies al PUOSC i fons propis per un import de 119.164 euros són una mostra més del compromís de Corbins de fer un municipi “amable”.

La cultura ha estat un exponent i exemple que va més enllà del sector.

En plena crisi pandèmica, Corbins, amb la col·laboració de Festuc Teatre, va ser el primer municipi català a celebrar teatre en directe i públic. “Va ser un punt clau per a nosaltres.

Vèiem com les companyies de la zona patien per la incertesa i no vam dubtar a donar un cop de mà i llençar un missatge clar: la cultura és un dret, un motor econòmic i una eina dinamitzadora social molt potent.” Aquesta màxima s’ha repetit el darrer any i mig, “buscant fórmules per celebrar festivitats, activitats per a tothom, solidàries també i recuperant actes tot respectant la normativa sanitària”.

Com per exemple el reeixit festival de música Marges, creat també en plena pandèmia o la realització de curtmetratges amb un component social i gran ressò com Referents, dedicat a les persones trans que viuen en pobles i que ha comptat amb el suport del Ministeri d’Igualtat..

Els fons europeus per a la reconstrucció de les economies municipals han agafat protagonisme en els darrers mesos i “marquen un precedent a la Unió Europea, que abandona el fracàs de les polítiques d’austeritat per un suport econòmic sense precedents que caldrà gestionar amb diligència i sensibilitat”, afirma Verdú. En aquest sentit, l’alcalde creu que ara “és el moment de demostrar que tots els discursos de suport al municipalisme, l’economia de proximitat i les classes populars es tradueixen en inversions que tinguin un impacte positiu”. Tot i això, alerta que “se’ns gira molta feina, perquè la documentació a presentar és complexa i hem de fer pinya”.

Verdú aposta pels Fons Next Generation, però considera que aquests “no han de ser una excusa per defugir de les obligacions que tenim totes les administracions territorials per consolidar les polítiques que afavoreixin viure al poble. Des de la comunicació, inversions, facilitats per a les empreses i l’habitatge juvenil. Tenim les eines i un entorn únic per demostrar, com fem a Corbins, que viure en pobles és una opció atractiva per a les famílies, siguin del tipus que siguin. Un estil de vida per al creixement personal i professional”.

Jordi Verdú, alcalde de Corbins

Jordi Verdú, alcalde de CorbinsA. CORBINS

Una panoràmica de la localitat segrianenca.

Una panoràmica de la localitat segrianenca.A. CORBINS

tracking