SEGRE

ESPECIAL

La Torre de Capdella - Un municipi d'alta muntanya molt actiu i ple de projectes

Vista de la Mare de Déu de Fa.

Vista de la Mare de Déu de Fa.A. TORRE DE CAPDELLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

El municipi treballa per posicionar-se com a destinació esportiva impulsant un projecte per identificar els millors itineraris d'esquí de muntanya i raquetes, així com crear una via ferrada i un pont tibetà

A la Torre de Capdella la primera part de la legislatura no ha estat fàcil. “Ens hem hagut de moure amb rapidesa per adaptar-nos a la situació de pandèmia”, apunta l’alcalde, Josep Maria Dalmau. I s’hi ha d’afegir la lluita per preservar els drets de la llum del veïnat del municipi. “En moments de pandèmia, Endesa va activar talls de llum que vam haver d’aturar.”

Però deixant de banda això, l’ajuntament va començar la legislatura podent fer la feina habitual: obres de millora d’infraestructures, serveis als pobles, activitat cultural, turística, etc.

Un dels projectes que es va engegar va ser formar part de l’Institut d’Esports de Muntanya del Pallars, conjuntament amb l’ajuntament de la Pobla de Segur, cedint un edifici com a centre d’estudis per als futurs guies de muntanya, i per a la formació de cossos especials i d’emergència.“Amb la pandèmia, vam veure que calia ajudar les persones que ho estaven passant malament”, per això es va donar suport a empreses i particulars a través de subvencions per valor de 40.000 euros. Es van fer altres accions com la compra de mascaretes o la creació, el 2020 i 2021, de vals per a uns 800 empadronats/des en què gastaven 50 euros i en pagaven 25. La Vall Fosca, nom turístic del municipi, ha esdevingut una destinació de referència arran de la pandèmia.

«Destaca la cessió al Parc Nacional de l’antiga casa del cap de la Central per convertir-se en centre de referència de la destinació Starlight»

“El telefèric ha rebut més de 25.000 viatgers aquest estiu, més que al 2019.” El Museu Hidroelèctric també ha registrat bones xifres: 3.183 a l’exposició permanent, i 3.246, a l’exposició d’Els Pescadors de Muntanya. Ser la tercera porta del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i els més de 100 km de camins senyalitzats, també hi ha ajudat.

Dins dels nous projectes turístics, destaca la cessió al Parc Nacional de l’antiga casa del cap de la Central de Capdella, Casa Matter, declarada Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), per convertir-se en la casa del parc al Pallars Jussà i centre de referència de la Destinació Starlight, que la UNESCO va atorgar al Parc el 2018.“També estem treballant per posicionar-nos com a destinació d’esports de muntanya.” Davant la creixent afluència d’esquiadors de travessa, el 2019 l’ajuntament va presentar un projecte per identificar els millors itineraris d’esquí de muntanya i raquetes de neu.

El projecte ha de créixer i anar enllaçat amb la zona de Filià, on voldríem poder accedir amb telecadira, i la zona de l’estany Gento, on s’arriba amb telefèric a l’estiu, però es preveu que en un futur s’hi arribi durant tot l’any, i on també ja hi ha l’avantprojecte del Carrilet que recupera l’antiga via del carrilet que es va construir a principis del segle XX. “En aquesta línia dels esports de muntanya, també s’ha demanat una subvenció europea per a la creació d’una via ferrada i un pont tibetà a Capdella.”En l’àmbit més social però també patrimonial, l’ajuntament té prevista la rehabilitació dels edificis de la Central de Capdella, declarats BCIL i ubicats al voltant del Museu i la futura Casa del Parc, juntament amb la rehabilitació d’altres edificis que havien estat les cases dels i les mestres de les antigues escoles.

Fixar població

L’objectiu és oferir habitatges amb lloguers socials per aconseguir fixar població, perquè “la despoblació és un problema al nostre municipi, tot i que el nombre d’alumnes a la nostra Escola es manté des de fa bastants cursos sobre la quarantena”.

En l’àmbit laboral, per afavorir el teletreball i gent nova al municipi, s’ha portat l’internet d’alta velocitat, mentre treballem perquè arribi la fibra òptica abans del previst. “Territoris de muntanya com nosaltres, som una gran oportunitat per atraure gent de les ciutats superpoblades i fomentar l’emprenedoria.”També dins de patrimoni “a l’ajuntament de la Torre de Capdella treballem en una autèntica joia, l’Hospital de cartró, un edifici únic al món, construït amb cartró fa més de 100 anys.

Actualment s’està organitzant la redacció del projecte de restauració, amb el lideratge del Museu Hidroelèctric, juntament amb el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat i veïns i veïnes del municipi.

«Atès que la ramaderia és un dels puntals econòmics, s’està desenvolupant un sistema de geolocalització per satèl·lit, per conèixer la ubicació de cada animal a la muntanya»

La ramaderia és un dels puntals del municipi, amb més de 30 explotacions. En aquesta legislatura s’ha continuat donant suport en l’adquisició de material ramader o l’arranjament de pistes d’accés a les muntanyes, però també s’està treballant en un sistema de geolocalització per satèl·lit per conèixer la ubicació de cada animal a la muntanya.

L’ajuntament facilitaria la cobertura del senyal.“Tenim molts projectes, però també moltes dificultats.” Per iniciar actuacions previstes, com la reforma del centre d’estudis de muntanya, l’ajuntament ha de recórrer al seu pressupost, sense saber si es rebrà alguna aportació.

Això fa que tirar endavant nous projectes sigui més lent. “Des d’aquest estiu, podríem dir que hem recuperat certa normalitat”, declara orgullós l’alcalde. “Hem estat capaços de recuperar esdeveniments, com la cursa de La Cabanera, la Fira Ramadera o les activitats culturals amb més afluència. Esperem que això sigui un bon presagi del que ha de venir.”

Sabies que... Un dels nuclis és la Pobleta de Bellveí, que celebra el 5 d’octubre una de les fires de bestiar més importants de la comarca. Des d’aquest punt arranca una ruta interessant des del punt de vista paisatgístic, que permet conèixer l’estany de Moncortès.

Vista de la Mare de Déu de Fa.

Vista de la Mare de Déu de Fa.A. TORRE DE CAPDELLA

tracking