SEGRE

Alpicat - “Entre tots hem fet d'Alpicat un bon lloc per viure”

Un cop enllestida la remodelació del nucli històric, que inclou la nova seu de l’ajuntament, projecten a curt termini construir un pavelló polivalent, nous vials o el cobriment de les pistes de pàdel

Inauguració de la remodelació de la 1a fase del nucli històric, amb Cal Negre com a nova seu de l'ajuntament

Inauguració de la remodelació de la 1a fase del nucli històric, amb Cal Negre com a nova seu de l'ajuntamentA. Alpicat

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Passada la primera part de la legislatura municipal, toca fer un primer balanç. Un balanç que “està marcat inevitablement per la pandèmia”, reconeix l’alcalde, Joan Gilart. “Han estat mesos atípics que ens han servit per valorar més les persones i els petits detalls als quals abans no donàvem tanta importància.” A tot arreu el coronavirus perjudicava persones i sectors, i Alpicat no va ser una excepció. Tanmateix, “la Covid ha servit també per veure com molta gent i totes les entitats van fer un pas endavant mostrant la seua cara més solidària i ratificant que el millor que tenim a Alpicat són les persones”, remarca l’alcalde. I, de retruc, ha contribuït a fer “més vida al poble, descobrir racons i espais fins ara poc coneguts i veure que Alpicat té també un entorn ideal per passejar, fer esport i estar en contacte amb la natura com el Tossal, la via verda o el pla”, assenyala.

Un dels sectors més colpejats va ser el comerç, d’aquí que es posés l’accent a minimitzar els estralls. D’una banda, des de l’ajuntament s’impulsava la campanya “el comerç d’Alpicat té molt a dir”, editant uns vídeos d’establiments del poble amb l’objectiu de “donar més visibilitat al teixit comercial i empresarial”. També es van destinar ajuts als establiments que es van veure obligats a tancar i des del 2020, es va suprimir la taxa per a la instal·lació de terrasses i vetlladors. De la mateixa manera, es van dur a terme activitats dinamitzadores en col·laboració amb entitats i associacions locals, com ara l’apadrinament d’arbres de Nadal o sortejos amb vals de compra bescanviables al comerç local. I tot just s’ha engegat una enquesta “per poder definir noves accions en un futur pròxim”, assenyala Gilart.

Per ajudar el comerç vam impulsar accions com línies d’ajuts als establiments, supressió de taxes i activitats dinamitzadores amb les entitats locals

El suport al comerç era un dels fronts d’actuació per “fer créixer Alpicat i la qualitat de vida dels veïns i veïnes”. S’han enllestit desenes de millores per mantenir infraestructures, alhora que s’han executat diversos projectes. En donen fe “la substitució de l’enllumenat públic, nous espais infantils,zona d’esbarjo per a gossos, la remodelació del cementiri o de diverses voreres dins el nucli urbà, i també fora, com la segona fase de la vorera del carrer Sant Sebastià a la Urbanització Terraferma”, desgrana.

Una obra emblemàtica

Tot i això, la joia de la corona ha estat el projecte de remodelació del nucli històric. Inclou la nova seu de l’ajuntament, la reforma de dues places i dos carrers, un pàrquing, l’esplanada de la Unió, així com la renovació de la xarxa d’aigua, de clavegueram i de llum i la pavimentació de tota la zona. Una ambiciosa actuació, doncs, que compleix un doble objectiu: “permet recuperar i rehabilitar un edifici històric, amb valor cultural, i l’espai emblemàtic com és Cal Negre”, i també dona resposta a les necessitats actuals de l’ajuntament,” ja el que el vell es va posar en servei fa molts anys quan el poble tenia un terç dels seus habitants i “ara ja era petit i obsolet pel que fa a usabilitat i a les noves normatives”, explica.

En qualsevol cas, més enllà de les obres i projectes, “del que més orgullosos ens sentim l’equip de Govern és de seguir consolidant els pilars bàsics de la nostra societat: ensenyament, el teixit associatiu, el comerç, l’esport i els serveis socials i sanitaris”, remarca. “Entre tots hem convertit Alpicat en un lloc ideal per viure, i el repte per a aquests dos anys i també a mitjà i llarg termini és treballar per mantenir la qualitat de vida”.

Els alpicatins valoren aspectes com els amplis serveis, les activitats que s’organitzen, la ubicació, la tranquil·litat i la qualitat de vida

En aquest sentit, a curt termini es projecta construir el nou pavelló polivalent així com lasegona fase de la reurbanització del centre històric, nous vials o l’execució del cobriment de les pistes de pàdel. També es pretén fer d’Alpicat una vila sostenible ubicant quatre punts de recàrrega de cotxes elèctrics i plaques solars “per tenir autoconsum en quasi tots els edificis municipals”.

L’activitat cultural i l’esportiva són un pal de paller de l’Alpicat actual. Tot un senyal d’identitat és CircPicat, que ha situat Alpicat en el mapa internacional de festivals d’arts de carrer. “És una altra de les coses de les quals en sentim orgullosos i que reforça que la decisió que vam prendre fa uns anys va ser l’encertada”, comenta. Amb vuit edicions a l’esquena, s’ha refermat com tot “un referent en les arts de carrer i un festival molt ben valorat arreu”. I ha de continuar en aquesta línia: disposar d’una “organització professional amb la regidoria i el director del festival al capdavant, espectacles de qualitat i per a tots els públics i també il·lusió i sentit artístic a l’hora de dur-lo a terme”.

En paral·lel, ha anat a l’alça el volum de l’activitat esportiva. Si bé “la zona del Parc del Graó com a epicentre i unes bones instal·lacions hi ajuden”, la clau “són les persones que hi ha al capdavant dels clubs, les que hi treballen i el compromís dels esportistes i els seus pares i mares”, afirma. “Tenim bons equips absoluts, però estem molt orgullosos dels equips de base i les escoles esportives que garanteixen el futur.”

En l’era postpandèmia, toca reconstruir. I els fons Next Generation posaran el seu gra (o grans) de sorra. A Alpicat “ens centrarem en reptes d’eficiència energètica, recursos naturals i economia sostenible”. Un instrument que al reactivar l’economia ajudarà a arrelar la població i evitar l’èxode tan comú en altres territoris de Ponent. No és el cas d’Alpicat, però. “En general no és un problema. Els alpicatins i alpicatines valoren aspectes com els amplis serveis, les activitats que s’organitzen, la ubicació del poble, la tranquil·litat i la qualitat de vida que entre tots hem creat”, emfatitza.

Sabies que... CircPicat, que enguany ha viscut la seva vuitena edició, s’ha consolidat com un festival de referència en l’àmbit català i estatal, i reconegut també en l’àmbit internacional. Va ser també un dels primers festivals culturals a recuperar-se després de la pandèmia.

CircPicat s'ha consolidat com un festival de referència

CircPicat s'ha consolidat com un festival de referènciaA. Alpicat

Joan Gilart, alcalde.

Joan Gilart, alcalde.A. Alpicat

tracking