SEGRE

Lladorre - Impuls a un turisme més sostenible

Visites a la central hidràulica de Tavascan i a esglésies romàniques, un cop restaurades, busquen desestacionalitzar l’oferta

La estación de Tavascan.

La estación de Tavascan.A. Lladorre

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Integrat per sis pobles, Lladorre afronta la tornada a la normalitat postpandèmia posant en relleu el seu patrimoni. “Hem treballat força per tenir a punt l’estació d’alta muntanya de Tavascan”, apunta l’alcalde, Salvador Tomàs. “Després d’anys de batallar, ara hem instal·lat a la zona de l’aparcament barreres paraallaus per estabilitzar el talús, alhora que hem instal·lat un canó d’innivació”, assenyala. D’altra banda, organitzen visites a la central hidràulica de Tavascan, que és “una de les poques en funcionament que es pot visitar. L’any passat ho vam tenir aturat, però a mitjans del mes de juliol les vam reprendre”, apunta Tomàs. Altres actuacions s’emmarquen en el PUOSC. Així, “hem volgut potenciar l’eficiència energètica a l’ajuntament, instal· lant aerotèrmia”.

Hem posat a punt l’estació d’alta muntanya de Tavascan amb barreres paraallaus a l’aparcament i un nou canó d’innivació

D’altra banda, “hem millorat els camps esportius i hem instal·lat hidrants en tots els pobles”. I, refermant l’aposta per a la sostenibilitat, “projectem substituir l’enllumenat per led l’any vinent”. Si la natura és un dels valors, l’altre és la cultura, “ja que tenim un patrimoni bastant important d’esglésies romàniques i algun element barroc”. En aquest sentit, planegen restaurar i consolidar cinc temples del municipi “amb teulades que estan força malmeses”. Cultura subvencionarà les obres, amb un cost de 178.000 euros, i preveuen que estiguin enllestides “l’any vinent”. A més, “volem fer-les visitables”. Un atractiu afegit per desestacionalitzar una oferta molt vinculada al paisatge. “Ens falta que hi hagi turisme tot l’any”, admet. A això posaran el seu gra de sorra projectes finançats pels Next Generation.

No tenim prou habitatge, per la qual cosa no descartem fomentar la iniciativa publicoprivada o potenciar la rehabilitació

En aquest sentit, “n’hem presentat a la Diputació un per fomentar el turisme més sostenible, més eficient, més tecnològic, amb diferents propostes, a veure si ens l’accepten”. Tomàs qualifica de projecte d’ambiciós”, amb un cost que ronda els 1,5 i 2 milions i que s’haurà de desenvolupar en tres anys.

Els diners són el principal topall. Un finançament deficitari que, tal com apunta, “és un problema crònic dels ajuntaments”. Per exemple, tot i que hi ha convenis amb FGC, el manteniment de l’estació de Tavascan, tot un motor de dinamització econòmica, “el suporta l’ajuntament”. Els serveis estan a l’altura, si més no alguns. Internet compleix les expectatives, atès que “l’any passat vam acabar d’enllestir banda ampla a tot el municipi, amb repetidor, i de moment és força fiable”. Ara s’està a l’espera que arribi la fibra òptica. Quant a un altre servei essencial, el transport públic, Tomàs reconeix que és “una mica just, tot i que estem treballant amb el consell per millorar-lo”. I també “volem incidir en el servei sanitari, que funciona ara amb menys fre· qüència. A veure si recuperem la normalitat”.

Assignatura pendent és l’habitatge. “No en tenim i força gent que treballa aquí s’ha desplaçat a viure a fora”, reconeix. No descarten tant “incentivar la iniciativa publicoprivada com fomentar la rehabilitació” aprofitant la nova convocatòria del programa per rehabilitar en l’entorn rural. Són fórmules per frenar el despoblament i arrelar una població que, en confinament, ha crescut en unes vint persones. “Tinc l’esperança que bona part de la gent que s’ha empadronat es vagi establint.”

Salvador Tomàs, alcalde.

Salvador Tomàs, alcalde.

tracking