x
Catalán Castellano
Regístrate | Iniciar sesión Regístrate Iniciar sesión
Menú Buscar
Buscador de la Hemeroteca
Segre Segre Premium

Bell-lloc d'Urgell - Nous equipaments en l'horitzó

  • Segre
Actualizada 20/12/2021 a las 16:43

Piscines noves, un pàrquing a les antigues i un edifici de l’ajuntament nou són alguns dels projectes per als dos anys vinents

Vista de Bell-lloc d'Urgell.

Vista de Bell-lloc d'Urgell.

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© Vista de Bell-lloc d'Urgell.

A. Bell-lloc
Ramon Cònsola, alcalde.

Ramon Cònsola, alcalde.

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© Ramon Cònsola, alcalde.

Bossòst
Comarca Superfície Gentilici Població web Festa Major
Pla d'Urgell 34,90 km2 Bell-lloquins 2.346 (2020) bell-lloc.cat 29 de setembre

Escut  de Bell-lloc dUrgellSuperat l’equador de la legislatura, a Bell-lloc d’Urgell, el balanç dels dos primers anys és positiu “dins del context que hem tingut de la pandèmia”, reconeix l’alcalde, Ramon Consola. “Hem hagut de gestionar el dia a dia amb la pandèmia, amb distribució de mascaretes a tota la població i intentar que els més petits poguessin estar el més distrets possible.” En qualsevol cas, és innegable l’efecte de la crisi sanitària al municipi. “Ha estat un abans i un després, tot ha canviat: la manera de fer les festes populars, les trobades i la interactuació de la gent.” I ha alterat les prioritats a l’hora de vetllar pels ciutadans, “sobretot amb la gent més gran i amb els petits”, reflexiona Consola.

Tot i el fre que imposava la pandèmia, l’activitat no s’ha deturat. Ni la voluntat de tirar endavant altres projectes en els dos anys vinents. En aquest sentit, es planteja construir unes piscines noves, així com un pàrquing a la zona de les antigues piscines “per descongestionar el trànsit”. Un altre repte és bastir un edifici de l’ajuntament nou, “ja que el vell està molt obsolet i amb manca de ventilació i il·luminació exterior i sense accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda”, assenyala. Projectes que, per materialitzar- se, topen sovint amb l’escull del finançament. Pel que fa a l’aportat per les administracions supramunicipals, Cònsola ho considera insuficient. “En el moment de repartir els impostos, els ajuntaments fa 40 anys que reben la mateixa proporció, entre un 6 i un 10%”, assegura. “I si bé quan es va instaurar la democràcia “es va dir que s’augmentaria el percentatge a través del temps, han passat 40 anys i continua igual.”

El finançament no és suficient. Al repartir-se els impostos, els ajuntaments fa 40 anys que reben la mateixa proporció, entre un 6 i un 10%

Un revulsiu podrien ser els fons europeus per a la reconstrucció Next Generation. “Crec que són molt importants, poden ajudar a modernitzar i també a fer un canvi de model tant energètic com econòmic”, afirma l’alcalde. A tall d’exemple, “nosaltres volem produir tota la llum que consumeix l’ajuntament”.

Al parer de Cònsola, el pes de la reconstrucció de l’economia i la societat ha de recaure “en els governs del país, no al govern municipal, perquè entenc que nosaltres som els que aguantem el primer envit de la societat i els ajuntaments petits de menys de 5.000 habitants moltes vegades no tenim mitjans”, argumenta.

Els fons Next Generation són importants, ja que poden ajudar a modernitzar i fer un canvi de model tant energètic com econòmic

Ajuntaments petits que, sovint, s’enfronten a un altre cavall de batalla com és la despoblació. No és el cas de Belllloc, però. “No és un problema perquè tenim indústria i som a prop de Lleida i Mollerussa, però això només s’arregla que els pagesos i les pageses es guanyin bé la vida, cosa que no està passant”, adverteix l’alcalde. “El sector primari és el que està als pobles i, si això fa fallida, els pobles quedaran abandonats”, sentencia.

Comenta el contenido

Descubrir
Lo más...
segrecom Twitter

Opiniones sobre @segrecom

Envía tu mensaje
Segre
© SEGRE Calle del Riu, nº 6, 25007, Lleida Teléfono: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre