SEGRE

Alcoletge - “Treballem en la projecció exterior valorant el talent local”

La instal·lació de plaques solars, l’ampliació de l’escola, el desplegament del primer Pla d’Igualtat de l’Ajuntament 2021-2025 o l’ampliació de la zona industrial són alguns dels reptes de futur

Vista panoràmica del nou complex esportiu U d'Octubre

Vista panoràmica del nou complex esportiu U d'OctubreHector Clivillé

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Un dels eixos de treball de l’equip de govern de l’ajuntament d’Alcoletge, format pel grup municipal Unides i Units per Alcoletge – Primàries Catalunya, ha estat la projecció del municipi, amb dos objectius principals: per una banda, reforçar el sentiment de pertinença dels seus veïns i veïnes, l’anomenat “orgull de poble”, i, per altra banda, visualitzar Alcoletge com un lloc per visitar, viure, treballar, crear un negoci o fer esport. “La clau ha estat projectar- nos afavorint el talent local”, reconeix l’alcalde, Josep Maria Gras.

Un valor important per a l’actual equip de govern ha estat promoure la implicació dels veïns i veïnes en el dia a dia del municipi, sigui organitzant consultes ciutadanes o creant el Consell d’Entitats. “Creiem que la participació és una manera d’empoderar i implicar la gent al fer-se el municipi més propi”, remarca Gras. Així, per exemple, s’han fet consultes per decidir inversions pressupostàries o per posar nom al nou complex esportiu, entre altres.

Creiem que la participació dels veïns en el dia a dia és una manera d’empoderar i implicar la gent al fer-se el municipi més propi

Un altre element rellevant d’aquesta legislatura han estat les infraestructures, treballant des d’un inici a adequar-les a les necessitats reals del municipi. Així, per exemple, s’han millorat les instal·lacions esportives amb el nou camp de gespa artificial, la nova pista esportiva i els vestidors, configurant el complex esportiu U d’Octubre. També s’ha canviat tot el sistema d’enllumenat públic per millorar l’eficiència energètica i s’han urbanitzat carrers. Altres actuacions que es poden destacar en aquest àmbit són l’habilitació de camins escolars, la rehabilitació de mobiliari urbà i el manteniment de camins, entre altres.

Per altra banda, l’impuls a la projecció exterior s’ha potenciat mitjançant la creació o consolidació de diferents elements. Podem destacar la creació de la marca VisitAlcoletge, que realça els actius històrics i culturals del poble i potencia el Centred’Interpretació de la Guerra Civil. També el festival Mil Maneres, que vol consolidar-se en els àmbits de l’espectacle i les d’arts escèniques a Catalunya, “un festival que tot i la situació sanitària ha posat a prova el nostre nivell organitzatiu amb un gran èxit de públic i crítica”, remarca l’alcalde. Finalment, cal destacar l’edició del disc solidari per a la recerca de la Covid-19 anomenat Alcovida, compost i interpretat per artistes locals.

Un altre element han estat les infraestructures, amb millores en les instal·lacions com el nou camp de gespa artificial i la nova pista esportiva

La pandèmia ha estat un element que sens dubte ha marcat i està marcant la present legislatura. En aquest sentit, el municipi i el seu consistori van intentar des del primer moment fer-hi front amb tots els mitjans que estiguessin al seu abast. Es van fer accions solidàries com la neteja diària de carrers per part dels pagesos del municipi i la producció de més de 2.000 mascaretes amb la col·laboració de veïnes i veïns del municipi. També es van promoure ajudes econòmiques per a empreses, treballadors i famílies, i es van posar tots els mitjans necessaris perquè els centres educatius poguessin fer front al dia a dia en un context molt complicat. Com destaca Gras, “tot i viure moments molt complicats, vull destacar la responsabilitat i solidaritat dels nostres veïns i veïnes i de les treballadores i treballadors de l’ajuntament, així com el paper actiu que des del primer moment es va adquirir des del consistori per posar tots els mitjans possibles per fer front a la situació”.

La implicació i dedicació de l’ajuntament per la promoció cultural, patrimonial, educativa i esportiva de la localitat també ha estat una constant aquesta legislatura. Entre altres, es pot destacar: l’organització de cursos d’estiu de la Universitat de Lleida; l’impulsdels ajuts als alumnes d’ESO en l’adquisició de llibres de text (que se sumen als ajuts pels llibres de l’escola); la catalogació de l’església parroquial Sant Miquel Arcàngel com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL); la realització de murals d’artistes de Ponent; fins i tot s’ha presentat un equip que participarà en el proper ral·li Dakar.

Els reptes de futur exigeixen seguir treballant intensament per consolidar una línia per “posar Alcoletge al lloc que es mereix”, com diu l’alcalde. El camí passa per multitud de projectes, com per exemple: la instal·lació de plaques solars, l’ampliació de l’escola, el desplegament del primer Pla d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alcoletge 2021-2025, la municipalització del servei de neteja, la compra de terrenys destinats a nous equipaments, l’ampliació de la zona industrial i un llarg etcètera. En definitiva, accions, projectes i actuacions que tenen com a eixos afavorir el municipi i les seves infraestructures, el sentiment de pertinença de veïnes i veïns i el talent local, perquè habitants i visitants sentin que “Alcoletge és casa teva”.

Sabies que... Recentment s’ha creat la marca VisitAlcoletge, que, entre altres aspectes, potencia el Centre d’Interpretació de la Guerra Civil. Un dels fruits són uns audiovisuals en forma de capítols de diversos aspectes del patrimoni històric i cultural d’Alcoletge relacionat amb el Front del Segre.

Interior del Centre d'Interpretació, antic forn de dalt.

Interior del Centre d'Interpretació, antic forn de dalt.Hector Clivillé

Josep Maria Gras, alcalde d'Alcoletge.

Josep Maria Gras, alcalde d'Alcoletge.

tracking