SEGRE
Els robots cotitzaran per nosaltres

Els robots cotitzaran per nosaltresSEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Com funciona un robot?

A través d’un algoritme. Tenen una central d’energia, uns elements que fan moure i girar els motors i diferents tipus de sensors, com per exemple de distància o de color. Llavors, podem parlar d’un sistema robòtic.

Què opines sobre els robots de guerra?

A l’escola hi ha una sèrie de robots que no fem ni farem mai. Hi ha robots molt interessant com tancs o fusells però creiem que hi ha una sèrie de valors universals que són la pau i la dignitat.

Tindran consciència els robots?

Ho dubto. La consciència ha arribat a una sola espècie després de milions d’anys, i no penso que sigui una cosa trivial. A més, no entenem completament, ni de lluny, el funcionament del cervell ni l’arribada de la consciència de moralitzar del cervell actual.

Podem parlar d’ètica dels robots?

El sistema intel·ligent d’un robot està format per la mecànica i el programa que la mou, que precisament l’ha fet un humà o una organització. Per tant, l’ètica dels robots no s’escapa de l’ètica dels humans. Per aquest motiu crec que és bo que tothom sàpiga programar en robòtica. Com més gent sàpiga fer-ho, a part d’un benefici professional amb molt futur, fem que tota aquesta condició no estigui en unes poques mans que al final poden utilitzar els programes amb interessos concrets.

Interessos concrets?

Et posaré un exemple. Boston Dynamics, una empresa de Massachusetts, la més puntera del món pel que fa a la robòtica, però no inspecciona l’ús de les seves vendes. Per tant aquests robots, que són increïbles, es poden utilitzar en parcs d’atraccions o en guerres. De fet, el seu principal client és el ministeri de defensa dels Estats Units. El que hi ha darrere de tota l’ètica de la robòtica és la programació i els humans.

Quina és la solució?

La solució és multidisciplinària: normativa, lleis i codis de conducta, però també universalitzar i democratitzar la programació i que no es vegi com una cosa de quatre que treballin al servei del millor postor.

Quin és l’objectiu dels robots?

El bé comú i una millor societat. Espero que la programació s’utilitzi per fer robots que ens ajudin a ser persones dignes, a desactivar mines, a gestionar millors els boscos, o a descobrir plàstics reciclables.

Creus que ens trauran la feina?

Això és una cosa molt segura en un entorn laboral canviant i en plena transformació.

Aquella famosa frase que treballarem en feines que encara no s’han creat és plenament objectiva. D’altra banda és cert que qui tingui feines de baix valor afegit les anirà perdent de forma gradual, i això és així perquè aixecar caixes de 30 kg durant 8 hores al dia ho fa millor un robot, que treballa les 24 hores del dia i els 7 dies de la setmana i mai es posa malalt.

També cal tenir en compte que perquè sigui viable les administracions s’han de plantejar normatives perquè la riquesa de la societat es segueixi repartint, i per tant, s’haurà de fer cotitzar els robots per poder continuar amb l’estil de vida que tenim aquí a Europa.

.

Parlem de robots en el nostre dia a dia. Ara ja comencem a veure robots acompanyants.

Al Japó ja fa anys que existeixen. Hi ha robots acompanyants, tant de companyia com sexuals. N’hi ha que s’han casat amb un robot.

Fa temps tenien aparença d’aparell rústic, però a poc a poc van tenint aparences més humanes.

Sí, i això difumina algunes línies de la moral i l’ètica humana.

Parlem d’això. Si violentem un dispositiu no passa res. Què passa si ho fem, en un futur, amb un robot amb aparença humana?

D’entrada, serà com qui llença la brossa al carrer o al bus no deixa asseure una persona gran. Serà un tema de valors universals de la societat que haurem de renovar i regular mentre la societat avança cap a aquests nous horitzons.

Tindran drets, els robots, per evitar aquestes escenes?

És un tema complicat. D’entrada, qui tingui un robot serà de la seva propietat, i el podrà utilitzar com vulgui. Amb un matís, i és que cada cop tenen característiques més humanes.

La canalla del futur creixerà amb un robot al qual podran fer el que vulguin. Com s’enfrontarà aquesta canalla a la societat real, humana?

Com més humans siguin el robots més complicat serà de regular i més conflictes es generaran. Caldrà molta educació i ètica, i els futurs psicòlegs s’hauran d’enfrontar a canvis de conductes i nous trastorns.

tracking