SEGRE

Ferran Badia, vicerector de Política Institucional de la UdL: "La formació dual és una bona estratègia de captació de talent"

Ferran Badia Pascual és Doctor en Ciències Físiques, és vicerector de Política Institucional i Planificació Estratègica a la Universitat de Lleida i va ser promotor i director dels informes elaborats per les universitats catalanes sobre Formació Dual

“La formació dual és una bona estratègia de captació de talent”Formació dual: treballar per aprendre

“La formació dual és una bona estratègia de captació de talent”Formació dual: treballar per aprendreSEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Quins serien els principals motius que porten la UdL a apostar per la formació dual? Donaria tres motius principals. En primer lloc per donar compliment com a universitat pública a la nostra missió de formar professionals que puguin inserir-se adequadament en el mercat de treball, compromís que incorporem a la nostra visió referint-nos, entre altres metodologies, a la formació dual. En segon lloc per la preocupació constant de la UdL per l’ocupabilitat dels seus titulats. Aquesta és una de les motivacions de la reforma que va suposar la declaració de Bolonya i la creació de l’Espai Europeu d’Educació Superior. La integració del treball en la formació, que està en la base de la metodologia dual, reconeixent a les empreses i institucions com a llocs de formació per fer-los coresponsables de la formació de les persones, ha demostrat ser una de les millors estratègies per preparar a les persones per una inserció ràpida i eficient al món professional. La formació dual és una bona estratègia de captació de talent i aquesta és una de les principals motivacions de les empreses en tots els països on està implantada.

No obstant, i aquest seria el tercer motiu, és una gran oportunitat per, a través dels projectes formatius dels estudiants, aportar innovació a les empreses i fer més atractiu el procés formatiu. En aquest sentit, la formació dual és una estratègia docent que permet també complir amb la voluntat de la UdL de ser una universitat arrelada i generadora d’impacte al territori.

La UdL ha estat pionera en aquesta modalitat formativa. Abans que la UdL iniciés la primera experiència en modalitat dual l’any 2012, a l’Estat només la podíem trobar a nivell universitari a l’Instituto de la Máquina Herramienta d’Elgoibar. Podem dir que la UdL ha estat obrint el camí a nivell estatal i català en aquest tema i ho ha fet a partir de l’esforç de persones, bàsicament de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social i de l’Escola Politècnica Superior, que han participat i liderat projectes a nivell europeu per captar les millors experiències internacionals i contribuir a la millora del model. Posteriorment, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària ha obert també itineraris en dualitat en alguns màsters, i altres centres han mostrat interès per incorporar-ho.

Quin reconeixement té la UdL en aquesta formació? La Universitat de Lleida ha portat la direcció i coordinació dels dos informes elaborats per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques, titulats Promoció i Desenvolupament de la Formació Dual en el Sistema Universitari Català (2014 i 2021) i coordina el grup de treball per a la Promoció i el Desenvolupament de la Formació Dual en el Sistema Universitari Català del Consell Interuniversitari de Catalunya del Departament de Recerca i Universitats A més, ha rebut dues distincions Jaume Vicens Vives per la iniciativa en el desplegament del model.

tracking