SEGRE

La dada com a eix de transformació de les empreses

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Salvador, a IFR Group parleu de la revolució de la dada. Què és? És el següent pas en la gestió empresarial. Tot allò que fem al voltant de les dades dels ERP de les empreses i com les consumim, com les utilitzem i gestionem al dia a dia.

Ara se’n parla molt. Sí, és tota una revolució! La primera revolució industrial va ser física, de màquines, industrial, de producció. I avui, la revolució són les dades i, sobretot, tot el que podem aconseguir amb elles.

Anem per parts. Com funciona això, és un servei? Són diversos serveis. Nosaltres a IFR ens definim com a consultors de dades i això implica anar més enllà dels ERP, que són fonamentals i que ja comptem que les empreses el tinguin per millorar la comptabilitat o les seves operacions.

La consultoria de dades introdueix tecnologies com, per exemple, la intel·ligència artificial, el machine learning o les realitats mixta i augmentada. Dius que també va lligat amb els ERP. Perquè ens permeten obtenir grans volums de dades que gestionem, analitzem i barregem per obtenir informació i coneixement.

Anar més enllà significa obtenir saviesa de les dades, un coneixement que ens permet canviar la forma en què els nostres clients ens perceben. Tecnologies com la intel·ligència artificial ens aporten aquest valor diferencial. Podem posar un exemple? Ara estem treballant en un sistema que analitza aplicacions com Tripadvisor, Fork o les cerques a Google, per preveure a quines zones, ciutats o regions hi haurà més demanda de certs productes.

Lligat amb la indústria agroalimentària podem obtenir informació molt important per entendre on hem d’establir noves connexions comercials.Ben pensat. Un altre exemple? Un model que analitza volums de dades molt grans per decidir què hem de comprar o fabricar. Aquest model, entre altres coses, es basa en les previsions de venda.

Això ara ho fan els directors comercials amb el seu coneixement i les gràfiques dels ERP, però un motor de machine learning ens pot creuar tendències de venda amb altres factors per preveure necessitat d’estoc. Parles d’agroindústria. En sou especialistes perquè sou de Lleida? Nosaltres sobretot som especialistes en el món industrial, i més concretament en l’agroindustrial.

En el món carni som referència a nivell espanyol, amb seus a Lleida, Madrid, Alacant, Saragossa o Barcelona. Però sí, segurament ser de Lleida alguna cosa deu tenir-hi a veure. Aquesta tecnologia i ús de les dades pot comportar una transformació més gran del que ens podem pensar? Segur.

Ara som als inicis. De fet, això de treballar amb les dades ja fa molts anys que es fa, però el que és revolucionari és obtenir-ne coneixement i saviesa artificial, que una màquina aprengui gràcies a les dades que li estem aportant, i que pugui prendre decisions més sàvies que les que podem prendre nosaltres.Això d’aprendre de nosaltres és curiós. Fixa’t que fa uns anys els traductors no funcionaven com ho fan ara.

Quan es va deixar d’utilitzar algoritmes i es van començar a usar sistemes capaços d’aprendre dels usuaris, els traductors han millorat exponencialment. Estic convençut que aviat tindrem traductors basats en intel·ligència artificial millors que un lingüista humà. Us convido a provar el traductor del Word de Microsoft 365, si encara no ho heu fet, i ja em direu.

Amb quin programa ho treballeu, tot això? Amb Azure de Microsoft. És una plataforma molt gran que ens ofereix tot tipus de serveis per treballar amb aquestes tecnologies. I al núvol, òbviament.

Avui tot el que és innovador neix al núvol. Per exemple, amb les solucions ERP, el núvol ha aconseguit que sempre estem a la darrera versió, o que les empreses hagin passat d’adaptar les solucions als seus processos a adaptar els seus processos a les solucions, aconseguint més estandardització i aprofitament de les eines.

La dada com a eix de transformació de les empreses

La dada com a eix de transformació de les empresesSEGRE

tracking