SEGRE

La innovació diferenciarà el territori de Lleida

Gabriel Anzaldi és director de Desenvolupament Cientificotecnològic d'Eurecat i gerent d'Eurecat Lleida. Ens explica per què aquest centre tecnològic és tan important per a Lleida

La innovació diferenciarà el territori de Lleida

La innovació diferenciarà el territori de LleidaSEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Gabriel, Eurecat és el primer centre tecnològic de Catalunya i el solem incloure al sac on hi ha universitats i altres centres de recerca o d’empreses. És així? Gairebé. El que fa un centre tecnològic com Eurecat és ser al mig entre la generació de coneixement i les empreses. Fem transferència tecnològica. El que fem és agafar les tecnologies diferencials que genera el coneixement i ho portem a la indústria.

Transferència tecnològica. Abans es pensava que el flux anava dels centres de coneixement cap a les empreses i el coneixement en realitat està per tota la cadena de valor. Els centres com Eurecat funcionen perque? aquest coneixement no s’estanqui i flueixi, i aporti a l’economia del territori.

Quin valor aporteu al teixit? Agafem una tecnologia, fabriquem el producte, dissenyem, fem proves, mirem que es pugui fabricar i escalar industrialment, i també quin retorn econòmic pot tenir en un entorn local.

Llavors Eurecat contribueix a l’economia de Lleida? Sí. Eurecat Lleida contribueix sobretot a l’economia de Lleida. Hi ha altres centres Eurecat repartits per tot el territori que contribueixen a la seva economia local. Hem de tenir clar que la innovació és el que diferenciarà el territori, i que avui la competència mundial ja és entre territoris. A Eurecat Lleida treballem amb dos principis fonamentals: la multitecnologia i la proximitat.

Multitecnologia? És la combinació de totes les tecnologies que dominem per respondre al desafiament industrial, com la industrial, la biotecnologia, la digital o la sostenibilitat.

I la proximitat, clar. Volem satisfer les necessitats de la indústria de Lleida.

Com es materialitza a Lleida, aquesta innovació? Tenim un equip de 34 persones altament qualificades. Aquí treballem principalment en àrea digital, intel·ligència artificial, però també en ciberseguretat, biotecnologia i robòtica en diversos àmbits. A més, col·laborem estretament amb la Universitat de Lleida participant en programes específics i pràctiques. Creem un ecosistema humà amb reptes i projectes motivadors.

I l’agricultura? Clar! Compromesos i tirant endavant projectes en biotecnologia i agrobiotech, i participem en projectes de bioeconomia impulsada des de Lleida.

Com ho feu, tot això? Participem com un actor principal: estructurem recursos per poder desplegar instal·lacions d’experimentació, fonamentals per aportar valor a la indústria; aportem orquestració de tots els actors que han de treballar en un projecte; definim capacitats i tecnologies. Actualment tenim robòtica industrial, agrària i assistencial que poden treballar en el sector agroalimentari, per robotitzar i optimitzar recursos i automatitzar processos, des de l’embotellat industrial fins al premsat de la vinya.

Lleida és pol d’innovació? Aquí hem avançat molt. La innovació comprèn tots els actors que som a Lleida, perquè aquesta alineació que s’ha impulsat des del territori treballa per un objectiu comú. A Lleida aquesta unió entre entitats està reforçada i és important.

I sou al Parc Científic, ara Parc Agrobiotech, amb un edifici propi. Eurecat fa cinc anys que és al Parc, però la seva creació és molt anterior. La creació des de zero d’un gran centre tecnològic i industrial d’Eurecat al parc de Lleida explica el creixement i la importància.

Què diries a la gent que no us coneix? Que vinguin a conèixer el que fem a Eurecat Lleida, que estem oberts a parlar amb tothom i a obrir projectes i línies de recerca. Tenim unes capacitats de creació importants, i la capacitat per desplegar noves tecnologies que ajudin tot un sector econòmic. Tenim claríssim que si ajuda les empreses acaba redundant a tot el territori.

tracking