SEGRE

Pedro Elez Martínez: "La indústria alimentària de Lleida té un potencial extraordinari"

Pedro Elez Martínez és doctor Enginyer Agrònom i catedràtic de Tecnologia d’Aliments de la Universitat de Lleida. Imparteix docència a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària i és investigador sènior del Centre de Recerca Agrotecnio-CERCA

“La indústria alimentària de Lleida té un potencial extraordinari”Tecnologia per a l'alimentació

“La indústria alimentària de Lleida té un potencial extraordinari”Tecnologia per a l'alimentacióSEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Quina ha estat la seva trajectòria abans d’incorporar-se a la UdL? Les formacions de grau, postgrau i doctorat les vaig fer en aquesta universitat. Un cop acabada la tesi doctoral vaig ser investigador postdoctoral a l’Institut de Tecnologia d’Aliments de la Universitat Tècnica de Berlín i a l’Institut de Ciència i Tecnologia d’Aliments i de Nutrició del Consell Superior d’Investigacions Científiques. Després d’aquestes etapes postdoctorals, vaig tornar a la meva activitat de professor el 2008.

Quines activitats desenvolupa a la Universitat de Lleida? La societat sol desconèixer que els professors universitaris, a més de docència, també fem recerca i gestió. Actualment faig classe als Graus en Biotecnologia i Ciència i Tecnologia d’Aliments, així com al Màster Universitari en Gestió i Innovació en la Indústria Alimentària, que coordino. Pel que fa a la recerca, soc investigador sènior al grup de Tecnologies innovadores per a l’obtenció d’ingredients i productes alimentaris, reconegut com a consolidat per la Generalitat de Catalunya des del 2009. També he estat vicerector adjunt del Vicerectorat de Política Científica i Tecnològica, i sotsdirector de Planificació Docent i de Divulgació i Transferència de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària.

Agafant el fil de la recerca, què investiga actualment? Actualment soc investigador principal en dos projectes finançats per l’Agència Espanyola d’Investigació del Ministeri de Ciència i Innovació. En un d’ells desenvolupem ingredients alimentaris naturals a partir de subproductes de la indústria de transformació de fruites i verdures mitjançant tecnologies avançades de processat. Els resultats permetran generar coneixement científic per al desenvolupament industrial d’ingredients naturals diferenciats dels actualment disponibles, en el marc de la bioeconomia circular. L’altre projecte té com a objectiu la millora de matèries primeres amb tecnologies físiques avançades de processat per al desenvolupament d’aplicacions alimentàries d’impressió 3D. El desenvolupament i la transferència de les tecnologies de fabricació avançada avaluades en aquest projecte proporcionaran actius per impulsar un canvi de paradigma a les indústries alimentàries, creant nous models de negoci basats en la impressió 3D d’aliments.

Com veu el futur de la indústria alimentària? Aquest sector té un potencial extraordinari, però haurà de fer front a reptes econòmics, ambientals i socials. La implementació de tecnologies facilitadores transversals (manufactura avançada, biotecnologia, nanotecnologia, TIC, fotònica, materials avançats) en la indústria alimentària jugarà un paper clau en l’abordatge exitós d’aquests reptes. El servei cientificotècnic d’assaig en planta pilot de processament d’aliments de la Universitat de Lleida, del qual soc col·laborador, posa aquestes tecnologies a disposició de les empreses del sector.

tracking