SEGRE

Antonio Lazcano, sobre Joan Oró: “Encomanava entusiasme”

El biòleg mexicà diu que cada vegada que s'analitza una mostra extraterrestre “se li ret un homenatge científic”. El recorda com una persona “càlida i divertida”

Antonio Lazcano, sobre Joan Oró: “Encomanava entusiasme”

Antonio Lazcano, sobre Joan Oró: “Encomanava entusiasme”SEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

“Joan Oró era una persona summament càlida, amb una capacitat per riure enorme i amb unes obsessions intel·lectuals que eren molt fàcils de compartir. Quan s’obsessionava per un problema científic l’atacava amb disciplina i encomanava aquesta necessitat de resoldre el problema.” Així va descriure el biòleg mexicà Antonio Lazcano el científic lleidatà, amb qui va compartir professió, diversos estudis i, sobretot, amistat.

“Vaig començar a treballar amb ell quan era jove, ja que li van cridar l’atenció els problemes en els quals jo treballava. Recordo quan el vaig veure per primera vegada, venia amb la seua gavardina, un portafolis, una cartera i amb molt d’entusiasme”, va explicar en una entrevista a SEGRE. El científic va inaugurar a finals de febrer el cicle de conferències L’origen de la vida a CaixaForum Lleida en el marc de l’any que commemora el centenari del naixement d’Oró.

Durant la xarrada, Lazcano va repassar els diferents estudis relacionats amb l’origen de la vida a la Terra posant el focus en les aportacions del científic lleidatà. “Va aconseguir demostrar que la biologia molecular i l’origen de la vida estan estretament relacionats. Així mateix, va descobrir que hi havia presència d’àcid cianhídric en el nucli de cometes i va concloure que la història de la Terra primitiva és una història de col·lisions.” En l’àmbit professional, Antonio Lazcano va definir Oró com una figura internacional i les aportacions del qual “s’han convertit en part del conjunt intel·lectual científic de tota la humanitat”.

Amb això, queda demostrat que es pot aplicar l’anàlisi química a problemes d’origen de la vida i material d’origen extraterrestre. De fet, cada vegada que analitzem un meteorit o mostres extraterrestres estem retent un homenatge científic a Oró. Per aquest motiu, celebrar el seu centenari és una “oportunitat esplèndida no només per reflexionar sobre la seua obra, sinó també per conèixer quines són les condicions que permeten que gent com ell facin aquestes grans aportacions”.

A més, és un “estímul” per als científics més joves i els nens. I és que “darrere de cada nen que veiem anar cap al col·legi, hi pot haver un Joan Oró”.Malgrat que és la segona vegada que Lazcano visita Lleida, la coneix de primera mà, ja que “Oró compartia la cultura lleidatana des de Houston”.

Antonio Lazcano, sobre Joan Oró: “Encomanava entusiasme”

Antonio Lazcano, sobre Joan Oró: “Encomanava entusiasme”SEGRE

tracking