SEGRE
Publicado por

Creado:

Actualizado:

La pel·lícula Terminator ens planteja un escenari apocalíptic amb màquines que adquireixen intel·ligència i que, sense cap mena de moral, es llancen a la destrucció de la societat. Mesos abans de morir, Stephen Hawking advertia que el desenvolupament ple de la intel·ligència artificial (IA) podria significar el final de la humanitat. Elon Musk relacionava la robòtica i una probable Tercera Guerra Mundial. Són afirmacions dignes de novel·la de ciència-ficció, ja que els robots actuals semblen dissenyar-se amb la finalitat d’ajudar-nos.

Els robots humanoides imiten o simulen els moviments humans, i això ens obliga a reflexionar sobre els límits i els principis ètics de la intel·ligència artificial. Si s’envia aquest robot a assassinar un humà, de qui serà culpa? Del robot, de qui l’ha comprat o de qui l’ha dissenyat? L’ètica de la IA sorgeix enfront de la possibilitat de crear màquines que pensin, més intel·ligents que l’humà i amb forma humana. Es tracta d’una preocupació tant per la situació dels éssers vius com pel propi estat moral de la màquina. La podem utilitzar al nostre caprici sense que s’ofengui?

De moment, la robòtica encara no ha dotat de consciència plena les màquines, i els conflictes poden sorgir segons qui el programi: un robot selector de personal amb un algoritme discriminatori i racista, un cotxe autònom que no prioritza la vida humana en un accident o una màquina que no atura la producció per evitar un accident laboral.

Tampoc tenen estats morals. No es queixen. L’existència de robots sexuals obre un camp d’entrenament a aquells que volen aprofitar l’ocasió per complaure els seus desitjos més sàdics. Serà legítim? Haurem de protegir les nostres creacions de nosaltres mateixos? Seria ètic mantenir relacions sexuals amb un robot que té un aspecte infantil? Tenim encara moltes preguntes per respondre.

Potser el 2029 no ens trobarem amb l’escenari apocalíptic de Terminator i potser Hawking i Musk van pecar d’alarmistes. Però el fet que s’ha de fer un debat urgent sobre l’ètica dels robots no és cap tipus de ciència-ficció.

Serà ètic matar un robot?

Serà ètic matar un robot?SEGRE

tracking