SEGRE

Formació dual: treballar per aprendre

La formació dual a l’EPS es va iniciar l’any 2015 i va ser pionera a nivell estatal en l’àmbit de l’enginyeria || Actualment s’ofereix en 3 màsters || Des del 2015 hi han participat més 75 estudiants i 30 empreses

“La formació dual és una bona estratègia de captació de talent”Formació dual: treballar per aprendre

“La formació dual és una bona estratègia de captació de talent”Formació dual: treballar per aprendreSEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

L’aprenentatge d’oficis s’ha fet sempre a través de la pràctica. A nivell individual, des d’antic els artesans tenien els seus aprenents, que des de ben joves practicaven i aprenien l’ofici. L’aparició dels gremis va organitzar una mica aquesta formació, però l’escolarització universal va allunyar l’aprenentatge dels centres productius i el va posar en mans de les institucions educatives que, públiques o privades, en van assumir l’exclusiva.

Avui dia tant les universitats com els centres de formació professional han avançat en tornar a la col·laboració amb empreses i institucions per formar els seus alumnes.

Segons els països, aquesta modalitat col·laborativa rep el nom d’ensenyament dual o en alternança, perquè compromet alhora els centres educatius i les empreses, i cadascú n’assumeix una part. Alguns dels països on aquesta pràctica està més estesa són França i Alemanya. Segons el Ministeri de Treball francès, el 2021 es van signar en aquell país 718.000 contractes d’aprenentatge, 698.000 dels quals al sector privat. A Alemanya destaca la Universitat Estatal Cooperativa de Baden-Württemberg, un dels motors industrials d’Europa que situa cada any uns 34.000 estudiants a treballar en formació dual en unes 10.000 empreses. A Catalunya el model creix a nivell de la formació professional i, encara que està poc desenvolupat a nivell d’ensenyaments superiors, la Universitat de Lleida n’és capdavantera.

Què aporta la formació dual?

Com ha de ser, el centre de referència és l’estudiant, que ha d’aprendre i desenvolupar les capacitats professionals. El centre/empresa i la universitat es corresponsabilitzen de la formació de l’aprenent, que alterna entre el centre educatiu i l’empresa, es forma treballant i aprèn a l’aula, en una contínua retroalimentació.

Per a les empreses, la formació dual els permet dirigir l’aplicació pràctica d’aquests coneixements cap a perfils més específics i ajustats a les seves noves necessitats tecnològiques. És per això que una conseqüència esperada i majoritàriament efectiva de la dualitat és que quan es graduen molts d’aquests estudiants reben ofertes per a quedar-se a l’empresa.

La universitat assegura una formació curricular suficient en els fonaments científics i tècnics de les matèries, que permeten l’abordatge i la resolució dels problemes plantejats a l’entorn productiu. Aquesta fórmula assegura la captació de talent per a l’empresa i per al territori, i facilita que les empreses, des d’associacions o organitzacions pròpies, aconsegueixin elevar la qualificació tant pròpia com del sector, amb una millora del reconeixement dels clients i un impuls a la seva competitivitat.

Un ensenyament fortament tutoritzat i sota contracte

L’empresa que aposti per aquesta modalitat formativa en traurà beneficis evidents, però alhora haurà de comprometre’s a designar un tutor i elaborar un projecte formatiu en estreta coordinació amb el tutor de la universitat.  Tot l’aprenentatge i adquisició d’habilitats per part de l’aprenent es va recollint en el quadern d’aprenentatge de l’aprenent, que servirà a final del procés formatiu per poder fer l’avaluació de manera prou objectiva i consistent.

La relació entre l’aprenent i l’empresa ha de ser el contracte de treball. Tot i que en alguns casos es comença signant un conveni de pràctiques externes fins que sigui possible signar el contracte. Alhora, se signa un conveni a tres bandes (empresa-universitat-aprenent) per regular la protecció de dades i garantir la confidencialitat.

Empresa formadora, entre la inversió i la responsabilitat social

D’entrada, qualsevol empresa pot formar aprenents, i totes disposen d’un ample ventall de fórmules per a fer-ho. Hi ha però alguns elements que poden fer molt atractiva per a les empreses aquesta activitat conjunta amb la universitat:

  1. Necessitat de contractar nous treballadors qualificats, per una previsió de creixement de l’empresa en activitats de major valor afegit, i també per substitució de personal qualificat proper a la jubilació.
  2. Necessitat de cobrir llocs de treballs que necessiten una qualificació mitjana o alta i uns temps d’aprenentatge llargs.
  3. Responsabilitat Social Corporativa: el compromís formatiu d’aprenents per part de l’empresa potencia la seva imatge en la mesura que té un impacte positiu en el territori, col·labora a reduir l’atur juvenil i sovint ajuda a iniciar o a impulsar l’activitat innovadora.

La Universitat de Lleida, al capdavant

La universitat catalana que més ha desenvolupat aquest model pedagògic és la Universitat de Lleida (UdL). L’any 2012, la tesi doctoral defensada per Jorgina Roure-Niubó exposava els avantatges d’integrar el treball en la formació. Aleshores la universitat va llançar per primera vegada, en el Grau en Educació Primària, l’oferta formativa en alternança. Des de llavors la modalitat dual no ha parat de créixer i de millorar, i actualment va pel camí de consolidar-se. D’aquesta manera, des del 2016 i fins avui, uns 280 estudiants i una cinquantena d’empreses i entitats han participat en la modalitat de formació dual que promou la UdL, convertida en tot un referent en aquest àmbit en el si del sistema universitari públic català.

Titulacions oficials de la UdL que ofereixen dualitat el curs 2022/23

  • Grau en educació primària
  • Grau en Informàtica (Igualada)
  • Grau en Arquitectura Tècnica i Edificació
  • Màster en Enginyeria Informàtica
  • Màster en Enginyeria Industrial
  • Màster en Enginyeria del Cuir (Igualada)
  • Màster en Enginyeria Agronòmica
  • Màster en Gestió i Innovació a la Indústria Alimentària

Marga Moltó

Professora responsable Universitat- Empresa de l’Escola Politècnica Superior

“La satisfacció dels estudiants que cursen el màster en formació dual és molt alta. Aquesta metodologia enriqueix la formació de l’estudiant, no només basada en aspectes tècnics, sinó combinant-ho amb l’experiència professional i el desenvolupament de soft skills i habilitats personals, com són la comunicació, el lideratge o el treball en equip. Aquesta estratègia permet acostar la formació dels estudiants a les necessitats de perfils professionals del teixit industrial i productiu del territori.” 

Álvaro Zazurca

Estudiant del Màster en Enginyeria Industrial. Formació dual a ALIER.

“La formació dual m’ha permès combinar l’assistència a les classes amb les meves tasques a l’empresa. Els horaris faciliten l’encaix entre les dues activitats, tot i que he de reconèixer que és exigent. El fet de tenir un contracte laboral em permetrà acabar el màster amb experiència professional. M’ha resultat molt interessant conèixer el funcionament de l’empresa, les tecnologies que utilitzen i implicar-me en diferents projectes.”

Ramon Carulla

Director de Personas, Sostenibilidad y Organización. Ros Roca S.A.U.

“En la nostra opinió els alumnes amb Màster Dual són els millor formats ja que, al final del Màster, aporten la combinació d’una alta qualificació teòrica més la pràctica de 2 anys a mitja jornada que els aporta l’experiència per iniciar la carrera professional havent culminat una sòlida formació. A nosaltres ens ajuda a captar tècnics amb talent i que tenen l’hàbit de mantenir una alta disciplina de treball. Els estudiants acaben amb una gran experiència professional, formant-se amb les nostres tecnologies i participant de forma activa en els projectes. La majoria continua la seva trajectòria professional en la mateixa empresa.” 

tracking