SEGRE
Vocacions científiques

Vocacions científiquesSEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

L’institut Torre Vicens de Lleida va acollir a mitjans d’octubre la tercera edició del Congrés Divulgatiu de les Tecnologies Newspace i el Desenvolupament de Software amb Google, una jornada dedicada a l’astronomia amb l’objectiu de promoure entre els joves vocacions en l’àmbit científic i tecnològic. La jornada va ser organitzada per l’associació Google Developers Group, que compta amb un conjunt d’enginyers i científics lleidatans dedicats a desenvolupar les tecnologies de Google amb diferents projectes, i va comptar amb la participació de més de 400 persones, la majoria alumnes del centre. L’esdeveniment, a més, tenia com a objectiu promoure la divulgació i les vocacions en l’àmbit científic i tecnològic i va ser organitzat pels grups GDG Lleida, Women Techmakers Lleida, Ponent Aerospace (P.E.R.A.) i el Liquid Galaxy LAB, tots amb seu als Laboratoris TIC del Parc Científic de Lleida, amb la col·laboració de la Paeria.Preguntes com si hi ha vida fora del planeta Terra, si ens agradaria viatjar a l’espai o explicacions sobre com construir el robot que viatjarà a Mart en els propers mesos van ser algunes de les curiositats que es van poder escoltar en la jornada.

Un total de 13 experts, molts d’ells de Lleida, van explicar la seva experiència en projectes orientats al món aeroespacial i també la feina que desenvolupen entorn de l’astronomia, posant el focus sobretot a potenciar la vocació femenina en un món majoritàriament format per homes.La conferència inaugural va anar a càrrec de l’astrofísic i divulgador científic Joan Anton Català, que va detallar aspectes de l’espai i de l’origen de la vida, vinculats també a Joan Oró, i va animar els joves a treballar sempre amb humilitat i a fomentar el seu propi esperit crític. Així, va animar els joves a revisar i a no tornar-se còmodes davant de les teories terraplanistes o les que neguen que la humanitat no ha arribat mai a l’espai. Català va fer reflexionar els alumnes assistents sobre la quantitat d’espècies que hi ha al planeta i sobre la grandesa de les coses, des de les cèl·lules més petites que creen vida fins a la grandària de l’Univers.

Sobre Joan Oró, val a apuntar que la Paeria de Lleida celebrarà l’any vinent el centenari del naixement d’aquest prolífic científic lleidatà, que entre molts altres reconeixements va rebre la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya l’any 2004.Una de les xerrades va servir per presentar el projecte LG Space Chess, desenvolupat des de Lleida i que permet jugar a escacs contra una intel·ligència artificial situada en un satèl·lit a l’espai. Aquest projecte ha estat creat per l’estudiant d’enginyeria informàtica i desenvolupador Pablo Sanchidrian, amb una beca d’estiu de Google GSoC 2022, i mentoritzat per Víctor Sanchez. Altres ponències destacades de l’extensa jornada van ser la d’Albert Morea, de Ponent Aerospace (P.E.R.A.), que va explicar la seva experiència d’estudiant i practicant a Des d’Alcarràs cap a l’Espai, o la de Moisés Martínez, Google Developer Expert en Intel·ligència Artificial, que va presentar els ròvers del futur que aniran a Mart i la relació que té la Intel·ligència Artificial amb la seva futura construcció.

Finalment, el lleidatà Eduard Alonso, de l’empresa Hydra-Space, va realitzar la seva ponència Des de Lleida a l’Espai. Dins de la secció Track jove, dones i espai hi va haver lloc per a les xerrades de tres enginyeres i científiques, com la lleidatana Paula Marin, que va presentar els projectes aeroespacials amb què treballa des de Tolosa, la conferència Les dones i l’espai, de WIA (Women In Aerospace), que va anar a càrrec de l’enginyera aeroespacial Àrea Cors, o la xerrada De l’espai al núvol de Google, de Paula Vidal, de WTM Lleida. A més, hi va haver diversos tallers, com el que va permetre als alumnes aprendre a construir Cubesat o el de fabricació d’antenes i de recepció de dades de satèl·lits.

La segona tinent d’alcalde, Jordina Freixanet, ha participat en la inauguració de la jornada, en la qual ha destacat la importància de promoure iniciatives com aquesta de divulgació científica i que incorporen la visió de les dones a la ciència.“El que fa aquest congrés és posar un primer granet de sorra, despertar aquella curiositat i descobrir aquells talents perquè els nois i noies, més de 400 participants, puguin anar participant i coneixent el futur que ens espera. A més, fer-ho enguany a Lleida vinculat amb les tecnologies de l’espai, en les quals tenim un referent com és en Joan Oró, de qui l’any que ve celebrarem el centenari a nivell de ciutat, fa que sigui especialment important per a la ciutat”, ha assenyalat Freixanet.

Vocacions científiques

Vocacions científiquesSEGRE

Vocacions científiques

Vocacions científiquesSEGRE

Vocacions científiques

Vocacions científiquesSEGRE

tracking