SEGRE

Els deu avenços científics del 2022

La revista 'Science' ha donat a conèixer el seu top ten de la investigació científica de l'any 2022. Unes investigacions clau que aportaran a la societat en un futur pròxim.

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Tim Appenzeller, director de notícies d’aquesta prestigiosa revista de ciència, explica que, darrere del llistat dels deu avenços científcs més determinants de l’any que acabem de deixar, es valora segons l’impacte que la investigació ha tingut en la societat.

1- el telescopi james webb

El telescopi de la NASA, ESA i l’agència canadenca va emprendre aquest any un viatge d’1,5 milions de quilòmetres que ens va permetre observar el nostre univers amb un detall sense precedents. A més d’oferir imatges mai vistes, el telescopi és capaç de recollir prou llum dels objectes com per permetre als investigadors conèixer de què estan fets i com es mouen per l’espai.

2- el bacteri més gran del món

El descobriment del bacteri més gran del món ha sacsejat la biologia. Se suposa que els microbis són microscòpics, però Thiomargarita magnifica pot ser 5.000 vegades més gran que moltes cèl·lules bacterianes i pot arribar al centímetre de longitud. Aquest bacteri únic, semblant a un filet, es va descobrir per primera vegada en fulles en descomposició a l’illa caribenya de Guadalupe, a les Antilles franceses. Aquest descobriment ha fet replantejar principis bàsics en les ciències biològiques.

3- Arròs perenne

Els principals aliments del món –arròs, blat i blat de moro– s’han de plantar cada any, cosa que suposa molta feina per als agricultors i problemes ambientals. El 2022 investigadors xinesos van demostrar que un tipus d’arròs perenne, que sobreviu i produeix any rere any, pot ajudar a resoldre-ho. Surt de creuar arròs asiàtic i un de silvestre que creix a l’Àfrica. Ha portat més de vint anys millorar-ne el rendiment i la qualitat.

4- Revelacions de la pesta negra

La pesta negra va acabar fa 700 anys amb la vida de gairebé la meitat dels europeus. Ara, després d’analitzar ADN als ossos de més de 500 persones d’aquesta època a Londres i Dinamarca, investigadors han trobat un efecte curiós, i és que els supervivents tenien moltes més probabilitats de ser portadors de variants genètiques que potenciaven la seva resposta immunitària davant de Yersinia pestis, el bacteri que causa la pesta. Una variant protectora que porten avui en 45% dels britànics.

5- Els ADN més antics

Científics han aconseguit trobar a l’Àrtic ADN de més de 2 milions d’anys, una fita mai aconseguida fins ara –només s’havia aconseguit recuperar ADN d’un milió d’anys. Ajudarà a conèixer millor les espècies i les seves adaptacions, i fins i tot plantejar controvertides propostes per tornar-los a ressuscitar.

6- Vacunes contra el VRS

El virus respiratori sincitial (VRS) és un patogen que infecta el tracte respiratori. És la causa més freqüent de bronquiolitis i pneumònia en lactants menors d’un any, però també pot afectar adults i comença a ser una causa important de problemes respiratoris en persones grans. Ara, assajos clínics han demostrat que es poden protegir lactants i ancians.

7- Un asteroide desviat amb la dart

La NASA va impactar una nau contra Dimorphos, una petita lluna orbitant, alterant per sempre la seva òrbita i demostrant una estratègia que algun dia podria salvar la humanitat. La nau DART es va estavellar a uns 6 km/s contra la lluna, de 160 metres d’amplada. Pocs dies després es va confirmar l’èxit de la missió, que va alterar la seva òrbita.

8- Una llei històrica dels estats units

Malgrat els estudis sobre els riscos del canvi climàtic o els avisos en fòrums internacionals, el segon productor més gran de gasos d’efecte hivernacle (després de la Xina) mai havia aprovat una llei per reduir-les. Fins ara. La Llei de Reducció de la Inflació suposa el pas més gran que mai hagin fet els Estats Units per frenar l’escalfament global. Es calcula que podrien reduir el 2030 les seves emissions en un 40% respecte al 2005.

9- La IA es torna creativa

La intel·ligència artificial (IA) s’està obrint pas en àmbits que abans es consideraven exclusivament humans, com ara l’expressió artística i els descobriments científics. Les proves visualment més sorprenents les aporten els models de text a imatge. Utilitzen l’aprenentatge automàtic per aparellar paraules amb imatges en línia, trobant patrons que permeten generar noves imatges basades en textos nous.

10- Descobert el virus que s’amaga rere l’Esclerosi Múltiple

Un virus de l’herpes comú és un factor clau a l’esclerosi múltiple, una malaltia en què el sistema immunitari ataca les neurones. La troballa pot conduir en noves maneres de tractar o prevenir aquest misteriós trastorn, que provoca símptomes lleus en alguns afectats, però a altres els incapacita gradualment per parlar o caminar.

Els deu avenços científics del 2022

Els deu avenços científics del 2022SEGRE

tracking