'Sur la prise de Lérida' - Segre.com
L'ofici que més m'agradaL'Ofici que més m'agrada
  • inici
  • contacte
  • mapa web

Cerca per data

Octubre - 2016
Dil Dim Dim Dij Div Dis Diu
  02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

Cerca per conceptes

 ara   boira   campanya   dit   dones   Elogi   Falsos   Foix   Lleida   memòria   mort   Passió   Pensar   poder   política   Política   signes   Temps   Twitter   Vacances 
LleidaCom

Ultima modificació: segueix-nos al twitterEspai Cercle a Facebooksindicació de continguts

L'ofici que més m'agrada

Miquel Pueyo

Escriptor i professor

29

08

2010

'Sur la prise de Lérida'

S'ACOSTA L'11 de Setembre, dia en què commemorem la caiguda de Barcelona en la Guerra de Successió, l'any 1714, encara que a Lleida també evoquem el 1707, any en què van capitular les tropes que defensaven les fortificacions que envolten la Seu Vella, on s'havia refugiat una bona part de la població civil de Lleida. La sort dels catalans en la Guerra de Successió va commoure tot Europa i des de 1886 -llevat de quan la manca de llibertats ho ha impedit- els catalans hem fet cada any memòria dels que periren en defensa de les nostres llibertats.

És impossible relacionar el contingent de militars, notables i herois populars de diverses nacionalitats que van prendre part en la guerra. A tall de curiositat, podem recordar que un contemporani dels fets -Daniel Defoe, periodista britànic autor de Robinson Crusoe- va publicar una novel·la titulada Memòries de guerra del capità Georges Carleton, ambientada en els escenaris del conflicte, i tampoc no van ser pocs els músics que van compondre obres relacionades amb la guerra i els seus personatges. Pere Rabassa, eminent compositor barceloní, va estrenar a la capital catalana Elissa, gran reina, dedicada a l'esposa del pretendent Carles d'Àustria, després de la victòria aliada a Almenar, l'any 1710. En sentit contrari, la caiguda de Lleida havia inspirat a Jean-Baptiste Stuck, un cèlebre músic francès d'origen florentí, una cantata, Sur la prise de Lérida, on glorificava la figura del duc d'Orleans, executor del setge de Lleida. Podeu escoltar-la en un enregistrament del grup de música barroca La Folía, però em sembla que aviat podrem tenir-ne una experiència més directa, de la mà del nostre prestigiós Orfeó Lleidatà.

Des de 1886, els catalans hem fet cada any memòria dels que periren en defensa de les nostres llibertatstornar enrera