SEGRE

UP reclama a Brussel·les l'augment de preus de retirada de fruita previst per l'OCM al juny

La CE vol aplicar preus de retirada més baixos que els que plantejava l’Organització Comuna de Mercats

Un arbre fruiter

UP reclama a Brussel·les l'augment de preus de retirada de fruita previst per l'OCM al junyUnió de Pagesos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos ha demanat a la Comissió Europea (CE) que l’increment dels preus de retirada de fruita dolça per fer front a la crisi generada a causa del veto rus incorpori els imports previstos al juny del nou reglament de l’Organització Comuna de Mercats (OCM) de productes agraris, que modifica les mesures de retirada per la fruita i les hortalisses.

El sindicat fa aquesta petició després que el comissari europeu d’Agricultura, Phil Hogan, no s’hagi compromès explícitament a incorporar els imports previstos per l’OCM en aquest increment del preu de retirada, en una resposta a una carta enviada per Unió de Pagesos al febrer en la qual el sindicat demanava, entre altres qüestions, que els nous preus s’apliquessin ja el 2017.

El comissari d’Agricultura comunica en la seva resposta que l’increment dels preus de retirada de fruita dolça acordat el 13 de març per la CE s’aplicarà a començament de juny, en funció del període d’escrutini del Consell i el Parlament europeus, però que l’actualització de preus de l’OCM s’aplicarà en el marc dels programes de les organitzacions de productors, no per a les noves quotes del 2017 de les mesures del veto rus.

Unió de Pagesos està estudiant si la decisió de la Comissió Europea d’excloure les mesures de retirada del veto rus de l’actualització d’imports d’ajut pot vulnerar o no el Tractat de funcionament de la Unió Europea, en discriminar productors i utilitzar una mateixa mesura de gestió de crisi en funció de l’origen (polític, com el veto rus, o de mercat, o una suma d’ambdós).

El preu retirada segons l’OCM i la CE El preu màxim previst pel nou reglament de l’OCM per a retirada de poma és de 24,16 euros per 100 quilos, mentre per nectarines és de 37,82 i per a préssec, de 37,32. El preu de retirada previst per la CE per fer front al veto rus és de 16,98 per pomes, 26,90 per a nectarines i 26,90 per préssecs.

El comissari europeu afegeix en la seva resposta que la Comissió Europea proposa incrementar l’import de compensació per retirada de poma en un 42% per a la distribució gratuïta, i en un 37% per a la resta de destinacions, i explica que les mesures per fer front al veto rus es perllongaran més enllà del juny del 2017.

Unió de Pagesos demana celeritat a les institucions europees per tal que es puguin començar a fer servir els nous preus de retirada, així com en les mesures per fer front al veto rus que té intenció de prorrogar la Comissió Europea.

El sindicat va adreçar una carta al comissari d’Agricultura al febrer en la qual demanava, entre altres mesures per fer front a la crisi de preus, l’ampliació de retirada de poma, ja que considera insuficients les 3.015 tones addicionals autoritzades per la CE per a l’Estat espanyol, tot i que el comissari es va reafirmar en mantenir aquesta quantitat.

tracking