SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

Arranca la campanya de cirera amb bon preu i qualitat i poca collita

La producció es redueix al voltant d’un 40% a la zona primerenca del Baix Segre || Preocupació entre els pagesos pels possibles efectes de les pluges

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La campanya de cirera primerenca ha començat al Baix Segre amb una gran qualitat i bons preus en aquests primers compassos de comercialització. Tanmateix, la nota negativa la posa l’escassa producció, ja que s’estima una caiguda de la collita al voltant d’un 40% respecte a l’any passat. La preocupació per als agricultors en aquests moments se centra en la meteorologia.

D’una banda, el fet que plogui en aquests moments es pot traduir en problemes del conegut com a cràquing (ruptura de la pell del fruit), així com una caiguda del consum en cas de baixades de les temperatures a les zones on es comercialitza.

La fruita s’envia al mercat interior i a països com França, Itàlia, Holanda o Alemanya

Així ho va explicar ahir Josep Maria Teixidó, productor de Seròs, que va indicar que aquest any la recollida s’ha avançat respecte a la passada campanya entorn d’uns 5 o 6 dies. Va explicar que les primeres partides de qualitat s’han comercialitzat a 20 euros. Ara, als mercats centrals espanyols els preus oscil·len entre els 12 euros en el cas de calibre 30 mentre que per a un calibre 28 parlaríem d’uns 8 euros, i per a mides de 26, el preu s’acostaria als 5 euros, segons Teixidó. A l’hora d’explicar la baixa producció va apuntar problemes lligats a la meteorologia. Després d’un hivern amb les hores de fred necessàries per als arbres, es van registrar pluges i boires en moments clau de floració. En varietats que no són autofèrtils, el fet que es mullés el pol·len en moments clau explica la caiguda de collita.

Sobre l’avanç de les dates de recollida en aquesta campanya, va apuntar que es justifica per les altes temperatures registrades a la primavera, que han accelerat el procés dels fruits en els arbres.

Aquestes primeres cireres, especialment apreciades pels mercats al ser primerenques, es dirigeixen des del Baix Segre tant al mercat interior com a l’exportació. Entre els mercats que es poden considerar tradicionals, es troben França, Itàlia, Holanda o Alemanya. “Les cireres que acabem d’agafar aquesta tarda s’envien ja als mercats i demà al matí ja estaran als mercats centrals espanyols o a Perpinyà. De ser al camp aquesta tarda a demà a les taules dels consumidors”, va resumir ahir Teixidó.

Treballs de recollida de cirera ahir a l’explotació de Josep Maria Teixidó a Seròs.

Treballs de recollida de cirera ahir a l’explotació de Josep Maria Teixidó a Seròs.ÒSCAR MIRÓN

tracking