SEGRE

AGRICULTURA METEOROLOGIA

Pèrdues del 50% de mitjana de la producció en vinyes des del pla fins a la Conca de Tremp

El grup Tomàs Cusiné apunta que a les Garrigues i Castell del Remei l’afectació oscil·la entre el 15 i el 95% || Al Pallars també hi ha una gran disparitat de danys, amb casos fins i tot del 100%

Imatge de vinyes danyades per les gelades al Pallars Jussà.

Imatge de vinyes danyades per les gelades al Pallars Jussà.J.M.A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Vinyes, des del pla en comarques com les Garrigues o la Noguera fins al Pallars Jussà, han sigut les grans damnificades de les gelades registrades la nit de dijous a divendres, amb afectacions de mitjana estimades d’un 50%, segons van explicar ahir productors de diferents poblacions.

Les parcel·les ubicades a les zones profundes són on es concentren els danys més greus provocats per les gelades. La inversió tèrmica s’ha traduït que vinyes ubicades en zones altes han registrat afectacions inferiors a les ubicades en terrenys més baixos, segons van explicar fonts dels productors.

Des del Grup Tomàs Cusiné, que compta amb finques a Castell del Remei a Penelles, la Pobla de Cérvoles i el Vilosell, a banda de Poblet, calculen que les afectacions oscil·len entre un 15 i un 95 per cent dels ceps. Tomàs Cusiné assegura també que mai havia vist una situació com la que es pot observar en aquests moments als camps. A la Pobla de Cérvoles, el termòmetre va caure fins a 1,5 graus negatius, una gelada que ha coincidit amb el pitjor moment possible, amb les brotacions avançades i que assolien un pam i mig, quan són especialment sensibles al fred.

En el cas de la Conca de Tremp, que compta amb set cellers dins de la denominació d’origen de Costers del Segre, també es calculen pèrdues mitjanes d’un 50 per cent, i fins i tot una mica superior.

Tanmateix, hi ha casos en els quals s’estimen finques amb el 80 i fins i tot el 100 per cent de danys, com en el municipi d’Orcau. En aquesta zona, la caiguda del termòmetre va ser fins i tot més acusada que a les Garrigues o la Noguera, fins a 4 i fins i tot 4,5 graus negatius, un fred que ha arrasat els brots.

Fonts dels agricultors expliquen que els pagesos de més edat apunten que no s’havien registrat gelades a aquestes altures de la primavera i amb efectes tan devastadors almenys des dels anys 40 del segle passat. Sí que s’havien donat casos de fred intens pràcticament en les mateixes dates fa 21 anys, però les fonts apunten que els efectes no van ser tan devastadors sobre la producció.

En tot cas, el que està clar és que aquesta gelada tardana ha afectat d’una manera o una altra les finques de tota la Conca de Tremp, des de la capital del Pallars fins a Fígols, Orcau o Gavet de la Conca, per citar alguns dels municipis.

Les vinyes joves, les més afectades i la recuperació de brots, la incògnitaEls ceps joves són els que han resultat, en general, més mal parats pels efectes de les baixes temperatures. En molts casos, els productors apunten que hauran de fer front a podes intensives, de manera que hi haurà parcel·les en les quals no només es perdrà la producció d’aquesta campanya, sinó almenys la de la pròxima. Les vinyes de més edat compten amb més fusta i són més resistents a la meteorologia adversa.

tracking