SEGRE

AGRICULTURA UNIÓ EUROPEA

Brussel·les aprova els ajuts per a retirades de fruita pel veto rus

El Consell i l’Europarlament tenen dos mesos per pronunciar-se || Afrucat veu les mesures insuficients però valora que puguin entrar en vigor a temps

Imatge d’arxiu de retirades de fruita a causa dels estralls causats pel veto rus.

Imatge d’arxiu de retirades de fruita a causa dels estralls causats pel veto rus.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Comissió Europea ha aprovat el reglament perquè puguin entrar en vigor els ajuts per a retirades de fruites i hortalisses com a mesures perquè el sector pugui afrontar un nou any de veto rus. Ara, el Consell Europeu i l’Europarlament tenen un termini de dos mesos per pronunciar-se. En cas que no hi hagi oposició de cap de les dos institucions, entrarà en vigor a finals de juny.

La patronal de la fruita dolça catalana, Afrucat, considera les mesures insuficients, però valora que la campanya comenci, si tot va segons el que està previst, amb el reglament en vigor. El Comitè de Gestió de Fruites i Hortalisses va aprovar el reglament delegat de mesures extraordinàries el passat 14 de març i la Comissió va fer el mateix el passat 20 d’abril. Així, ara falta el posicionament del Consell i el Parlament europeus, dels quals no s’espera que es pronunciïn en contra. El reglament que vigeix conclou el 30 de juny, d’aquí la importància que s’aprovi el nou perquè vigeixi quan arranqui la pròxima campanya.

Les primeres previsions de producció de fruita de pinyol estan anunciades per a mitjans de mes

El director d’Afrucat, Manel Simon, destaca la importància que el nou reglament pugui estar en marxa a temps i començar la campanya amb la normativa aprovada. Així mateix, valora el fet que hi hagi mesures contra l’embargament rus i que la Comissió Europea hagi entès que l’afectació política del veto establert per l’Executiu de Vladímir Putin continua.

En aquesta línia, remarca “la importància que existeixi un reglament des del punt de vista dissuasiu, al qual intentarem no haver de recórrer si la campanya evoluciona de forma compensada”, és a dir, si no hi ha problemes als mercats.

Les quantitats màximes previstes per a Espanya inicialment són: 9.775 tones de préssecs i nectarines i 1.955 tones de pomes i peres. Pel que fa als preus, s’estableixen 26,90 euros per cada cent quilos en el cas de fruita de pinyol. Per a pomes, es fixen 16,98 euros per cada cent quilos per a distribució gratuïta i 13,22 per a altres destinacions.

En peres, el preu és de 23,85 euros els cent quilos per a distribució gratuïta i 15,90 per a altres destinacions.

La campanya de fruita de pinyol començarà d’aquí a un parell de mesos i el sector està a l’espera que es facin públiques les primeres previsions de producció, que s’estimen per a mitjans d’aquest mes de maig.

tracking