SEGRE

AGRICULTURA

Lleida produirà un 14 per cent més de fruita de pinyol amb gran qualitat i bons calibres

Després d’un hivern amb les hores necessàries de fred i una abundant floració || La collita a la província creix, inclòs el préssec groc, fins a les 362.600 tones, segons indica la previsió oficial

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les previsions de collita de fruita de pinyol de Lleida d’aquest any són un 14 per cent superiors a les de l’any passat i amb 362.600 tones, amb la qual cosa recuperen el potencial productiu perdut en les últimes campanyes, segons va explicar aquest dimarts el director gerent d’Afrucat, Manel Simon. Així, en comparació amb l’última campanya, la d’enguany s’ha caracteritzat per una floració abundant i curta i amb les hores de fred mínimes per a una bona hibernació dels arbres, una cosa que no va ocórrer en la campanya passada.

Catalunya és l’exportadora de fruita de pinyol més gran d’Europa, davant d’Itàlia

D’aquesta manera, segons les previsions d’Afrucat, en col·laboració amb el departament d’Agricultura, a la província de Lleida s’espera una producció de 69.500 tones de préssec roig, la qual cosa representa un augment del 7 per cent respecte a la campanya passada, tot i que és un 2 per cent inferior a la mitjana dels anys 2012 al 2016, a causa de l’arrancada sistemàtica d’arbres.

D’altra banda, es preveu que la producció de préssec pla creixerà un 16 per cent respecte a la campanya passada, fins a les 119.600 tones, i representa un augment del 38 per cent a la mitjana 2012-2016.

Segons va destacar Simon, la producció de pavia o préssec groc experimenta un creixement de superfície plantada per primera vegada en anys, fet que repercuteix en un creixement d’un 2 per cent en la producció d’aquesta varietat, fins a les 12.300 tones. Pel que fa a les nectarines, el creixement és d’un 15 per cent, fins a les 161.200 tones. Quant al conjunt de Catalunya, la producció de préssec i nectarina s’incrementarà aquesta campanya un 13 per cent en relació amb la passada, de manera que s’espera arribar aquest any a les 407.920 tones, respecte a les 361.258 de l’última campanya.

Simon va explicar que aquest serà un altre any sota el veto rus a les exportacions de fruites i hortalisses europees per la qual cosa des d’Afrucat i des de les diferents institucions s’han anat buscant nous mercats per pal·liar la pèrdua d’aquest important client.

Així doncs, mentre s’han anat reforçant mercats tradicionals com l’alemany o el britànic, del Pròxim Orient i Llatinoamèrica, s’han observat bones expectatives en mercats com el canadenc o el xinès, mercat aquest últim que s’ha pres amb molta cautela a causa que no totes les varietats de fruita de pinyol poden viatjar tan lluny.

Malgrat tot, des d’Afrucat consideren que cal esperar l’inici de la recol·lecció a les principals zones productores europees (Catalunya, Aragó, Extremadura, Itàlia i Grècia) per veure com evoluciona el mercat.

D’altra banda, la Plataforma per la Defensa del Sector de la Fruita es va reunir dimecres passat amb la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, a la qual va presentar la mitjana de preus de les liquidacions de diferents productors de fruita de pinyol dels últims tres anys, que va constatar que “si aquests preus no creixen aproximadament quinze cèntims per quilo, el petit i mitjà agricultor desapareixeran”.

Preus a l’alça a l’inici de la campanya en zones primerenques L’inici de la collita de préssec i nectarina a les zones més primerenques de l’Estat (Andalusia i Múrcia) ha arrancat amb uns preus lleugerament a l’alça en comparació amb la campanya passada, encara que a poc a poc s’han anat ajustant, segons va explicar Manel Simon. Malgrat tot, des d’Afrucat consideren que cal esperar l’inici de la recol·lecció a les principals zones productores europees (Catalunya, Aragó, Extremadura, Itàlia i Grècia) per veure com evoluciona el mercat. D’altra banda, la Plataforma per la Defensa del Sector de la Fruita es va reunir dimecres passat amb la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, a la qual va presentar la mitjana de preus de les liquidacions de diferents productors de fruita de pinyol dels últims tres anys, que va constatar que “si aquests preus no creixen aproximadament quinze cèntims per quilo, el petit i mitjà agricultor desapareixeran”.

Un moment de la presentació de les previsions de collita de fruita de pinyol d’aquesta campanya.

Un moment de la presentació de les previsions de collita de fruita de pinyol d’aquesta campanya.ITMAR FABREGAT

tracking