SEGRE

AGRICULTURA

La Segarra i l'Urgell, les zones amb més risc d'incendis en la sega

Presenten mesures preventives a agricultors per evitar focs, com ara delimitar les finques || Els Bombers extingeixen la crema d’una hectàrea de cereal a Cervera

Tres dotacions terrestres van treballar en l’extinció de l’incendi de Cervera ahir a la tarda.

Tres dotacions terrestres van treballar en l’extinció de l’incendi de Cervera ahir a la tarda.BOMBERS DE LA GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Dos dels principals incendis de la campanya passada a Lleida com són el de Rocallaura, que va afectar unes 600 hectàrees, i el de Ribera d’Ondara amb unes altres 88, s’haurien evitat si els agricultors haguessin fet una franja perimetral a les finques després de la collita, segons va explicar aquest dimarts el responsable dels Agents Rurals de Lleida, Llorens Ricou. Per a Ricou, aquesta mesura és la pràctica més “important i efectiva” per prevenir incendis.

En la presentació a Ribera d’Ondara de les bones pràctiques per a l’evitar incendis durant la sega es va destacar la necessitat de delimitar els terrenys després de la sega amb tallafocs de 3 metres d’amplària per frenar el foc. L’ús de màquines, cada vegada més grans i potents per als treballs agrícoles, comporta un altre risc afegit. 

Una de les novetats que s’han posat en marxa és el geolocalitzador d’emergències My112, per avisar tant de situacions de risc com de sinistres, i permet ubicar el punt exacte des d’on es dóna l’avís. Mig centenar d’agricultors de la Segarra, l’Urgell i l’Anoia van assistir ahir a la presentació de la campanya de prevenció d’incendis.

Per comarques, les zones de més risc en la sega atenent els últims 6 anys en un tram de 250.000 hectàrees de la plana de Lleida, l’Anoia i la Conca de Barberà, són l’Anoia, amb 25 incendis i 1.027 hectàrees cremades; seguida de la Segarra, amb 25 incendis i 278 hectàrees, i l’Urgell, amb 20 incendis i 886 hectàrees. El Solsonès és la zona menys afectada amb només 4 incendis i 10,5 hectàrees cremades.

Durant la jornada es van fer pràctiques de sistemes d’extinció. L’obligatorietat de portar extintors es restringeix a èpoques de més risc, Alfa3, de les quals a la campanya passada només es van declarar 3 dies en municipis molt concrets. Segons Alejandro Domingo, d’Unió de Pagesos, la falta de neteja en finques de polígons de l’Incasòl, àrees experimentals i zones ZEPA afavoreixen el foc.

Precisament, els Bombers de la Generalitat van treballar aquest dimarts a la tarda en un incendi a la carretera local L-311 a Cervera. El foc va afectar una hectàrea de cereal. En els treballs van actuar tres dotacions aèries i tres més de terrestres, segons Bombers.

tracking