SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

Alarma per l’ensorrament de preus de la fruita de pinyol primerenca

La nectarina valenciana cotitza a 49 cèntims i el préssec, a només 62 || El bon nivell de producció i una demanda que ha tardat a reaccionar, les claus

La consellera Meritxell Serret, ahir en la visita al centre de mecanització agrària de Lleida.

La consellera Meritxell Serret, ahir en la visita al centre de mecanització agrària de Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A poques setmanes que Lleida entri en la campanya de recollida i comercialització de préssecs i nectarines, ha saltat l’alarma en el sector de la fruita de pinyol per l’ensorrament de les cotitzacions, en aquest cas a València. En aquests moments, el gruix de préssecs que es troben en els lineals procedeix de València i d’Extremadura i els productors alerten que els preus són ruïnosos. Segons la Unió de Llauradors, que cita preus oficials facilitats per la conselleria d’Agricultura valenciana, la setmana passada el preu de la nectarina amb prou feines assolia els 49 cèntims d’euro el quilo, i el préssec se situava en 62. L’última setmana d’abril, les mateixes fruites extraprimerenques es valoraven a 2,53 i 2,65 euros el quilo, respectivament. A més, fonts cooperatives valencianes van afirmar a SEGRE que la situació també és ruïnosa en el cas del paraguaià, que es cotitza a tot just 30 cèntims d’euro el quilo. Les esmentades fonts atribueixen aquestes xifres a una important producció de fruita de pinyol a la zona.

Per la seua part, el director d’Afrucat, Manel Simon, va voler ser caut i va apuntar que per parlar de preus cal fer-ho també de formats o presentació de la fruita. Va apuntar que fa tot just unes setmanes no es va produir el que va qualificar de “tap” al mercat amb oferta de fruita de Múrcia.

Destaca que la demanda de fruita de pinyol s’ha disparat amb la pujada de les temperatures

La consellera Serret es compromet a promocionar i divulgar la producció integrada

Va indicar que amb la inusual caiguda de les temperatures, en la setmana prèvia al Fòrum de la fruita d’Alcarràs celebrat el passat dia 18, va caure la demanda a Europa, mentre que les grans cadenes de distribució encara no havien entrat “al màxim” en la comercialització de fruita de pinyol. Aquestes circumstàncies, sumades al fet que Múrcia ha recuperat aquest any tot el seu potencial productiu, es van traduir en una oferta superior a la demanda. Amb això, importants partides de préssecs i nectarines van entrar a les càmeres frigorífiques a l’espera de mercat.

Aquest tap s’ha anat alliberant en els últims dies i Simon confia en la normalització de la campanya. De fet, va dir que Extremadura ha entrat ja de ple en la seua campanya i que ha constatat una important demanda d’aquest tipus de fruites coincidint amb les altes temperatures que s’estan registrant.

En concret, l’esmentada modificació obeeix a la necessitat d’adaptar-se al Tractat de Lisboa, a l’objectiu comú de tota la Política Agrícola Comuna (PAC) de simplificar la normativa i a la necessitat d’aclarir certs aspectes. En la normativa estatal s’ha volgut també introduir certs aclariments derivats d’auditories de la Comissió i peticions de les regions i organitzacions representatives del sector.

tracking