SEGRE

AGRICULTURA

Aposta perquè el sector fructícola dicti les normes de calibre i qualitat

Agricultura difondrà a Lleida el potencial de les circumscripcions econòmiques || En vigor la pujada de preus de retirades i rebaixes de mòduls en 4 pobles més

Inici de la campanya de recollida de fruita primerenca aquest dilluns a Seròs.

Inici de la campanya de recollida de fruita primerenca aquest dilluns a Seròs.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Que el sector conegui el potencial de les circumscripcions econòmiques per a la fruita dolça com a eina que permetrà incidir en la regularització del mercat per prevenir crisis de preus i poder actuar, en cas que es produeixin, per minimitzar els efectes.” Aquest és l’objectiu de les jornades que la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, va anunciar aquest dimecres al Parlament responent a la pregunta de Junts pel Sí en relació amb les mesures que impulsa el Govern per millorar i enfortir el sector de la fruita.

Les jornades se celebraran a Alcarràs el 5 de juny i a Corbins el 20 de juny. Serret també va assegurar que s’està treballant amb el sector perquè l’Observatori de preus comenci a funcionar aquesta campanya, perquè la pròxima pugui estar consolidat.

Serret va recordar que aquesta legislatura s’han creat tres circumscripcions econòmiques: la de préssec i nectarina, la de pera i la de poma. Aquestes circumscripcions les integra el mateix sector productor, que d’aquesta manera es pot autoregular i establir les seues pròpies normes sobre les condicions de comercialització, quins calibres, quines qualitats surten al mercat, en quines condicions es fan els contractes, i aquestes normes són d’obligat compliment per a tots els operadors a Catalunya i ajuden a regular millor el mercat.

D’altra banda, les noves normes per a les organitzacions de productors de fruites i hortalisses, que eleven els ajuts per a retirades en situacions de crisi i redueixen les càrregues administratives, entren en vigor a la Unió Europea avui. Es tracta de les retirades amb càrrec als plans operatius de les organitzacions de productors, amb una millora mitjana del 40 per cent. Les retirades excepcionals articulades pels efectes del veto rus, tanmateix, mantenen els preus.

En un altre ordre de coses, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar aquest dimecres una correcció de l’ordre del mes d’abril passat, en la qual es fixaven els índexs de rendiment net en la declaració de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques per a l’estimació objectiva. En aquesta correcció, inclou els municipis d’Aitona, Almatret, Massalcoreig i Seròs, que veuran reduïts els mòduls aplicables a la fruita al 0,22.

JARC amenaça el ministeri amb el jutge per la ‘no-collita’ de fruita JARC-COAG es planteja portar el ministeri d’Agricultura als tribunals per reduir un 50 per cent l’ajuda per no-collita en fruita dolça, segons va afirmar aquest dimecres en un comunicat. Aquesta no-collita és un instrument en cas de crisi que, en lloc de recórrer a les retirades de la fruita, suposa ajuts per destruir la fruita al camp. Estima que una explotació mitjana de pomera podria tenir un suport de 0,11 euros per quilo si fes collita en verd o no cull, mentre que l’ajuda prevista per a altres formes de retirada és de 0,18 i, si la destinació és la distribució gratuïta, de 0,24. Pel que fa a préssec, són 0,13 euros.

tracking