SEGRE

CAMPANYA

UP sortirà al carrer si no s'activa ja l'Observatori de la Fruita Dolça

El sindicat recorda que havia d’estar en funcionament des del maig || Adverteix sobre el mal inici de campanya amb producte de baixa qualitat als lineals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Unió de Pagesos va denunciar aquest dijous que en les últimes setmanes ha anat detectant caigudes de preu en origen “injustificades malgrat l’augment de producció”, en alguns casos per sota de costos, en l’inici de la campanya del préssec i la nectarina.

L’organització agrària acusa alguns operadors de “rebentar” els preus posant al mercat fruita de pinyol de baixa qualitat (de mida petita i amb pocs sucres) d’altres zones productores de l’Estat més primerenques com Múrcia o Andalusia, la qual cosa perjudicarà l’entrada al mercat dels primers préssecs i nectarines lleidatans, segons va afirmar el responsable de la fruita dolça d’Unió de Pagesos, Xavier Gorgues.

La proposta de Mercolleida pretén oferir preus veritables de la fruita

Davant d’aquesta situació, exigeix al departament d’Agricultura la posada en marxa de forma “urgent” de l’Observatori de preus agraris i agroalimentaris de la fruita dolça, que el mes passat ja havia d’estar operatiu segons el compromís del departament, tenint en compte que aquesta eina ha d’aportar transparència i facilitar informació real sobre els preus per al sector.

El sindicat espera una resposta de la conselleria sobre això durant aquesta setmana però ja adverteix que, si no rep cap compromís en ferm, es plantejarà la convocatòria de mobilitzacions per aconseguir que aquesta eina sigui una realitat ben aviat.

Així mateix, UP va advertir que vetllarà perquè es compleixi la llei de la cadena alimentària, la qual obliga a l’existència d’un contracte entre productors i proveïdors, on ha de constar el preu, cosa que “permetria aclarir si uns preus extraordinàriament baixos són una venda a pèrdues o no”, segons va assenyalar el responsable d’organització d’Unió de Pagesos, Carles Vicente. En aquest sentit, va assegurar que el sindicat “recorrerà supermercat per supermercat” i que intensificarà les denúncies contra aquells lineals que realitzin pràctiques “abusives”.

Mercolleida insta a fixar cotització a la fruita amb dades de vendes  Mercolleida ha proposat establir els preus de la fruita en origen a granel tenint en compte les dades de vendes facilitades per les empreses i cooperatives, a partir de la posada en marxa de l’Observatori de preus, un nou sistema estadístic que recollirà els preus de la fruita dolça a Catalunya i que ja havia d’estar operatiu el mes passat. Amb aquesta iniciativa, la llotja lleidatana defensa l’elaboració d’un preu a granel de la fruita dolça a partir dels preus percebuts per les centrals fructícoles que sigui “al més transparent possible cap als productors”, ja que “aquestes transaccions es fan majoritàriament amb un producte acabat que inclou una despesa de confecció i comercialització que està a càrrec de la central”. Mercolleida demana al departament d’Agricultura un accés “prioritari” en les dades agregades que facilitaran els operadors, de manera que pugui treballar en paral·lel a l’evolució dels mercats. Concretament, es tracta de conèixer els preus de la fruita i el volum de vendes setmanal. A fi de convertir aquestes dades en un “veritable preu” en origen al productor, Mercolleida veu necessari afegir dos elements: el cost mitjà de transformació del producte –que inclou la classificació, manipulació, envàs, embalatge de la fruita i despeses generals de la central– i l’escandall de calibres d’entrada de cada producte als magatzems. Pel que fa als costos de transformació, Mercolleida demana la col·laboració d’Afrucat, la FCAC i les organitzacions agràries per tal de mesurar aquesta variable. La llotja lleidatana considera que en el cas de la fruita de pinyol l’escandall es realitza de manera immediata, coincidint amb les dades de vendes que recollirà el departament d’Agricultura, però en el de llavor, tenint en compte que es pot conservar en cambra frigorífica, “cal concloure que les vendes que es fan en cada moment no són representatives de l’escandall mitjà, i és molt habitual la comercialització dels fruits de segones passades –amb calibres més baixos– al començament de la campanya”. Per corregir aquest fenomen, Mercolleida proposa establir un escandall tipus a inici de campanya amb la col·laboració del sector.

Imatge de la Taula Sectorial de la Fruita Dolça celebrada ahir a Lleida.

Imatge de la Taula Sectorial de la Fruita Dolça celebrada ahir a Lleida.

tracking