SEGRE

El preu del préssec es multiplica per 7 de l'arbre a la taula

Els productors de fruita de pinyol valoren no comercialitzar la fruita perquè no cobreixen els costos de producció

Préssec en una cooperativa de Lleida.

El preu del préssec es multiplica per 7 de l'arbre a la taulaSEGER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els baixos preus en l'inici de la campanya de fruita de pinyol no s’estan traslladant al consumidor. Així ho recull l'Índex de Preus en Origen i Destí dels Aliments (IPOD) de maig de 2017 elaborat per JARC-COAG. De fet, préssecs i nectarines multipliquen el seu preu per 7 de l’arbre a la taula, davant unes cotitzacions en origen per sota dels 0,50 €/kg i uns preus en destinació entorn dels 3,50€/Kg.

L’any 2015, amb una producció molt similar a les previsions de l'actual campanya, (entorn de les 305.000 tones en préssec i 570.000 en nectarina) les cotitzacions al camp fregaven l’euro el quilo, el doble que en l’actualitat, i els preus al consumidor es mantenien en nivells similars. Taula: 

Taula de preus en origen i preus en destí.

En aquestes condicions, els productors estan valorant no comercialitzar la fruita perquè els preus no cobreixen els costos de producció. Tot i que, tal i com JARC-COAG denunciava la setmana passada, el Ministeri d'Agricultura ha reduït un 50% l'import de la mesura de retirada de producte mitjançant la no collita.

En aquest sentit, el sindicat agrari reclama la utilització de les mesures de gestió de crisi gestionades a través de les Organitzacions de Productors de Fruites i Hortalisses (OPFH), especialment la no collita o collita en verd. "Les OP han d’assegurar la millor liquidació possible als seus socis. No tindria cap justificació que liquidessin la fruita sota els imports de retirada establerts en les mesures de gestió de crisis sense haver fet ús d’aquests mecanismes de regulació de mercat", ha afirmat David Borda, responsable de fruita dolça de JARC i de COAG.

Borda indica també que “els desorbitats marges de les cadenes de distribució no es justifiquen per les condicions de mercat. Una major oferta es veu compensada per l’augment de la demanda a tota Europa per les altes temperatures, que estan provocant un considerable augment del consum de fruita”. Així, des de JARC-COAG es demana a la distribució moderació en els seus marges per estimular un major consum.

tracking