SEGRE

En vigor la llei de les seccions de crèdit de les cooperatives

Regula majors mesures d’autocontrol del sector

Imatge d'arxiu d'una cooperativa

Entra en vigor la nova llei de les seccions de crèdit de les cooperativesSegre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El DOGC publica aquest dijous la Llei del règim de les seccions de crèdit de les cooperatives agràries catalanes que va ser aprovada per unanimitat de totes les forces polítiques en la votació al Ple del Parlament del passat 17 de maig. A més de modificar i modernitzar la llei fins ara en vigor, que datava del 1998, incorpora novetats rellevants sobre el Decret llei aprovat el 17 de maig de 2016.

El nou text reforça el model de les seccions de crèdit com a suport financer de l’activitat agroindustrial de les cooperatives i consolida el Fons cooperatiu de suport a les seccions de crèdit, creat tot just fa un any pel Decret llei.

Segons el Govern, la llei cerca “la salvaguarda del cooperativista i dota al sector d’un nou instrument per facilitar suport financer a aquelles cooperatives que, en assemblea, pactin la liquidació de la seva secció de crèdit amb el retorn dels fons gestionats a llurs titulars i, d’aquesta manera, es preservin els interessos dels socis”.

Les cooperatives que tenen secció de crèdit participen en aquest Fons, que es nodreix amb aportacions obligatòries de cadascuna d’aquestes entitats. Les aportacions que han de destinar equivalen, com a mínim, al 3% dels fons dels socis que gestiona cada secció de crèdit. La nova norma també manté mecanismes per assegurar que el Fons sempre disposi de liquiditat per donar resposta a les necessitats de les cooperatives associades.

L’Associació de Seccions de Crèdit, ASC, SCCL, integrada per les cooperatives amb secció de crèdit que aglutinen la quasi totalitat dels recursos del sector, és qui administra el Fons. Segons la nova norma, aquesta cooperativa administradora ha d’incorporar en la seva organització una comissió plural on participin representants de les cooperatives i experts tècnics, la qual analitza i proposa les actuacions de suport que el Fons vulgui atorgar.

Augmentar la professionalització i la transparència

La Llei inclou altres novetats. En aquest sentit, el model de secció de crèdit es veu reforçat en incrementar la professionalització en la gestió, amb una major exigència de preparació i experiència, tant dels òrgans socials com de la direcció o gerència de la cooperativa. A més, s’incorpora de forma expressa que no es poden finançar pèrdues de la cooperativa amb recursos de la secció de crèdit

També millora la transparència vers els cooperativistes i l’entorn, ja que la secció de crèdit no podrà utilitzar denominacions similars a les reservades a les entitats financeres. A més, haurà d’explicitar en totes les operacions de dipòsit que els fons dels socis no estan garantits per cap instrument públic o privat, com sí que succeeix en el sector bancari.

tracking