SEGRE

AGRICULTURA PLANTACIONS

La Cooperativa d’Artesa planta 70 ha de pistatxos que vendrà Borges

Les dos firmes s’uneixen per diversificar cultius i reduir riscos || La consellera Serret veu l’acord com un motor de desenvolupament gràcies al Segarra-Garrigues

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La cooperativa d’Artesa i Borges Agricultural & Industrial Nuts van firmar ahir un acord mitjançant el qual la multinacional es compromet a assessorar la cooperativa en el cultiu del pistatxo, a banda de garantir-ne la comercialització. Fins al moment, s’han compromès a plantar entre 70 i 80 hectàrees a les zones de regadiu del canal Segarra-Garrigues.

El president de Borges Agricultural, Josep Pont, va destacar que el pistatxo és un fruit que aporta un gran volum de producció i amb molt mercat a nivell estatal. Pont va assegurar que el preu de mercat està sobre els 8 euros el quilo i l’objectiu que es van marcar va ser el d’arribar a produir entre 2.000 i 2.400 quilos per hectàrea. Malgrat això, caldrà esperar per recollir els beneficis, ja que aquestes plantacions tarden al voltant de cinc anys a començar a donar fruits. En contrapartida, tenen una vida de setanta anys, davant la vintena dels ametllers.

El gerent de la cooperativa d’Artesa, Josep Soldevila, va destacar la facilitat amb què es va arribar a l’acord i va celebrar que l’empresa “hagi comprès” que “l’economia serà cooperativa o no serà”. Va explicar que, de les 70 hectàrees compromeses, 32 es plantaran el primer any i es repartiran entre alguns dels 500 socis.

Amb la inclusió del pistatxo, pretenen “diversificar els cultius, i amb això reduir els riscos per les inclemències meteorològiques”. Va assistir també a l’acte la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, que va donar l’enhorabona a les dos entitats per “aprofitar les seues oportunitats”. Va qualificar el canal Segarra-Garrigues com un motor essencial per al desenvolupament del territori i una oportunitat per a la producció d’aliments, la sostenibilitat territorial i la cohesió social. Va qualificar l’acord com un “generador de confiança” i va afegir que la conselleria “vol estar al costat de la gent”.

Del fruiter al panís per a crispetes i ‘snacks’ passant per la biomassaEl pistatxo és, juntament amb la vinya, el cereal i les pomeres, un dels pilars promoguts a l’àrea regable del Segarra-Garrigues, on el cultiu majoritari és la fruita de pinyol, amb un 25% del total. Tanmateix, tant l’ametller (que guanya terreny en general) com els cultius alternatius estan sumant hectàrees. Per exemple, s’han impulsat finques d’eucaliptus, biomassa per a combustible i cereal per a snacks, panís i crispetes.

tracking