SEGRE

FRUITA

Arranca la collita de paraguaià a Lleida marcada per una alta qualitat

Els productors esperen unes cotitzacions per sobre dels 60 o 70 cèntims per quilo || Se’n preveu una gran producció, superior a la del préssec roig redó

Les finques del Segrià comencen a collir les primeres varietats primerenques de paraguaià.

Les finques del Segrià comencen a collir les primeres varietats primerenques de paraguaià.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els productors de préssec pla del Segrià han començat aquests dies a collir les primeres varietats primerenques d’aquesta fruita de pinyol amb l’esperança de percebre uns bons preus davant campanyes passades, ja que el producte que arriba als lineals és d’una gran qualitat en comparació amb la fruita de pinyol procedent de zones més primerenques com la de Múrcia.

Segons assenyalen les últimes previsions d’Afrucat, tant la superfície com la producció de paraguaià a la província de Lleida superarà per segon any consecutiu la del préssec roig redó. Segons les estimacions d’Afrucat, s’espera una producció d’aproximadament 119.600 tones, xifra que implica un augment del 16 per cent respecte a la campanya anterior.

Segons l’índex IPOD, els préssecs i nectarines multipliquen per 7 el seu preu de l’arbre a la taula

Aquest increment respon al fet que els arbres han tingut les hores de fred necessàries durant l’hivern i una bona temperatura a la primavera, que ha afavorit la floració i que fa augurar un fruita de pinyol de qualitat i amb una bona mida.Quant als preus, Josep Cabré (UP) espera que els d’aquesta campanya siguin molt millors que els anteriors, sobretot perquè la producció és de millor qualitat i perquè la forta calor anima el consumidor a menjar fruita.

Va explicar que és difícil calcular quina hauria de ser la cotització, però per sota dels 60 o 70 cèntims el quilo no seria ben acollit pels productors. Alguns productors fins i tot podrien deixar de recollir la fruita amb preus per sota d’aquest llindar. Aquesta és per exemple l’opinió de JARC-COAG, que denuncia que els baixos preus en l’inici de la campanya de fruita de pinyol no s’estan traslladant al consumidor.

Segons indica l’Índex de Preus en Origen i Destinació dels Aliments (IPOD) corresponent al maig del 2017, els préssecs i nectarines multipliquen el preu per 7 de l’arbre a la taula, davant d’unes cotitzacions en origen per sota dels 0,50 euros/quilo i uns preus en destinació al voltant dels 3,50 euros/quilo.

tracking