SEGRE

AGRICULTURA

Lleida ha incrementat la seua superfície de préssec i nectarina en 1.900 ha en cinc anys

La província concentra la meitat de les noves plantacions registrades a tot l’Estat || Ponent representa el 28,45% de les hectàrees de nectarines i el 25,29% de presseguers, segons el ministeri

Imatge de collita de nectarines en una finca de Seròs a finals del mes passat.

Imatge de collita de nectarines en una finca de Seròs a finals del mes passat.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els agricultors de la província de Lleida han incrementat en 1.910 hectàrees la superfície dedicada a la producció de préssecs i nectarines en els últims cinc anys, segons es desprèn de les dades del ministeri d’Agricultura. En el conjunt de l’Estat, l’increment és de 3.946 hectàrees en el període, amb la qual cosa les comarques de Ponent representen pràcticament la meitat del creixement registrat a Espanya.

Lleida es manté així com a líder en aquest tipus de produccions. En el cas dels préssecs, disposa de 10.959 hectàrees, segons les últimes dades corresponents al 2016, davant de les 9.607 de l’any 2011. En el cas de nectarines, s’ha passat de 8.674 a 9.232 hectàrees. En el conjunt de l’Estat, la superfície destinada a aquestes dos fruites de pinyol ha passat de 81.374 a 85.320 hectàrees en total. Amb aquestes dades, les comarques lleidatanes concentren el 28,45% de la superfície de nectarines i el 20,75% de la de préssec.

Els rendiments tant en préssec com en nectarina són lleugerament inferiors als estatals

El rendiment de les finques de Lleida es troben el 2016 i en els dos casos per sota de la mitjana estatal. En concret, en el cas de les nectarines es xifra en 17.863 quilos per hectàrea davant els 18.869 de la mitjana estatal. En el cas del préssec, parlem de 20.060 quilos a Lleida davant dels 20.670 de la mitjana a Espanya. A l’hora de comparar aquestes dades, tanmateix, s’ha de tenir en compte diversos factors.

El primer és que Lleida és la província que concentra més nombre d’hectàrees noves i que, per tant, hi ha un nombre important que encara no ha assolit la plena producció. D’altra banda, hi ha l’afectació de les incidències meteorològiques.

Les tempestes de pedra van suposar l’any passat indemnitzacions d’Agroseguro en els fruiters de Lleida per valor de 32 milions d’euros a la província, pràcticament la tercera part de les que es van registrar a tot Espanya.

En un altre ordre de coses, Fruit Audit, l’empresa d’informació i verificació de qualitat a destinació per a empreses dedicades a la producció i comercialització de fruites i hortalisses, considera consolidats els seus serveis de qualitat en països de destinació de les exportacions, com Alemanya i Polònia.

L’any passat també van incrementar els treballs a Espanya, ja que han augmentat els clients que necessiten verificar la qualitat, principalment als mercats a l’engròs i ports. Aquesta empresa, participada entre altres organitzacions per Afrucat, presta informació que permet a l’empresa conèixer les necessitats dels clients a destí, anticipant-se a les futures exigències de qualitat que aquests demanen i, d’altra banda, s’ocupen de la verificació de qualitat a destinació. És un servei postvenda que inclou la quantificació de possibles danys en mercaderies reclamades.

Dades

  • 9.232 hectàrees. És la superfície dedicada a Lleida a la producció de nectarines el 2016.
  • 10.959 hectàrees. Lleida compta amb aquest nombre d’hectàrees plantades amb presseguers.
  • 85.320 hectàrees. En el conjunt de l’Estat, préssecs i nectarines ocupen 85.320 hectàrees. 
tracking