SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

El consum de fruita de pinyol per la calor es tradueix en millors preus

Així es constata al posar-se en marxa l’Observatori de Preus de la Fruita Dolça || Dóna una cotització orientativa en central, sense aplicar càrregues ni impostos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les altes temperatures estan incentivant el consum de fruita de pinyol i això comporta una millora dels preus en origen, segons va constatar ahir la primera publicació de dades per part de l’Observatori de Preus de la Fruita Dolça, organisme del departament d’Agricultura que farà públics setmanalment uns preus ponderats i representatius de sortida de central de la fruita, sense aplicar els costos per l’IVA, confecció, comissions ni el transport. Els preus representen el 80% del total de la producció de Catalunya.

Així, segons aquest observatori, la nectarina groga de 67 i més es comercialitza 0,85 euros/quilo, el préssec groc de 67 i més a 0,73 euros/quilo i el paraguaià blanc de 67 a 73 mm a 0,73 euros/quilo.

L’Observatori completarà el llistat de preus amb l’avellana, ametlla, poma, pera i conill

Després de conèixer-se la posada en marxa de l’Observatori i aquests primers preus ponderats, Unió de Pagesos va destacar que s’està notant un canvi de tendència positiu gràcies al consum més gran per les altes temperatures.

Així, amb millors cotitzacions, segons el sindicat, es poden aconseguir millors preus de retirada en situacions de crisi, a banda de disposar de mesures addicionals de retirades per part de la UE davant del veto rus, i del mecanisme de transformació en sucs per a les retirades a beneficència autoritzat per Madrid.

Xavier Gorgues, responsable de fruita dolça a Unió de Pagesos, va considerar que l’observatori de la fruita és una eina bàsica per donar transparència al mercat, facilitar la presa de decisions dels gerents de les entitats econòmiques del sector, permetre a la pagesia comptar amb elements per valorar la gestió de vendes que fan les centrals i cooperatives i detectar a temps situacions de crisi de preus.

Tanmateix, des d’altres organitzacions agràries com JARC-COAG i Asaja Lleida, malgrat reclamar la seua posada en marxa, l’activació d’aquesta eina ha nascut “coixa” ja que no representa els preus reals que percep l’agricultor per la seua fruita.

Així, David Borda, representant de la fruita fresca a JARC-COAG, es va queixar que a l’agricultor no li serveix de res que es representin uns preus que al final no percebrà l’agricultor.

En aquest mateix sentit es va manifestar Pere Roqué, president d’Asaja Lleida, que va criticar que encara que surti una cotització de sortida de central sense les càrregues impositives i de manipulació que s’afegeixen a la fruita no serveix a l’agricultor per saber quant cobrarà per la seua fruita. La primera fase d’aquesta nova etapa d’aquest observatori s’anirà completant en les properes setmanes i fent extensiva als preus de l’avellana, l’ametlla, la poma, la pera i el sector del conill.

Catalunya té l’estatus de zona protegida exceptuant a les comarques lleidatanes de del Segrià, Noguera, Garrigues, Urgell i Pla d’Urgell.

Foc bacterià a Santa Coloma de FarnersLa conselleria d’Agricultura ha detectat un focus de foc bacterià en una finca de pereres a Santa Coloma de Farners, de manera que va procedir a arrancar i destruir els arbres afectats en una superfície de 14,39 hectàrees.

tracking