SEGRE

COOPERATIVES CENTENARI

La cooperativa d'Aspa ja és centenària

Socis i veïns celebren els cent anys d’una associació clarament oleícola i productora d’ametlla que espera créixer gràcies al Segarra-Garrigues || El conseller Baiget lloa l’esforç compartit

El conseller Baiget i Peiró van descobrir una placa.

El conseller Baiget i Peiró van descobrir una placa.ÓSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president de la cooperativa, Josep Enric Peiró, va explicar que “aquesta és una cooperativa que ha estat treballant ininterrompudament des de la seua fundació, fins i tot durant la Guerra Civil. Durant aquests anys, amb els alts i baixos característics d’una empresa relacionada amb el camp, la Cooperativa del Camp d’Aspa és una associació sanejada”. Encara que és clarament una cooperativa oleícola des dels seus inicis, també produeix fruita seca, com l’ametlla, dos productes amb un clar valor afegit, així com cereals.

“Durant molts anys, sent aquesta una terra de secà, produíem ben just, però ara, amb l’arribada dels regadius gràcies al canal Segarra-Garrigues, les produccions van augmentant”, va assegurar el president. I és que aquesta cooperativa actualment produeix a l’entorn d’un milió de quilos d’olives, la qual cosa es tradueix en uns 600.000 quilos d’oli, alhora que es produeixen uns 200.000 quilos d’ametlles cada any.

Actualment, la cooperativa produeix un milió de quilos d’olives i uns 200.000 quilos d’ametlla

El 2013, la cooperativa va invertir al voltant de 600.000 euros en unes noves instal·lacions i maquinària per processar l’or verd, el seu oli. Encara que té més de cent vint socis, els actius no arriben a la quarta part, perquè s’ha d’entendre que molts és gent jubilada que no vol apartar-se de l’activitat i segueix amb el seu carnet de soci.

“Tenim dos pilars molt forts, que són l’oli i l’ametlla, que ara com ara van molt bé en producció i preus, potser en cereals no tant, però es compensa i, gràcies als regadius, augmentarem producció en oli, encara que en ametlla creiem que serà espectacular”, va explicar.

En l’acte de celebració del centenari de la cooperativa, el conseller Jordi Baiget va dir que una cooperativa en compleixi cent no ho poden dir moltes empreses. “És el resultat d’un gran esforç i és una cosa que s’ha de posar en relleu i la Generalitat ha de donar tot el seu suport perquè s’han fet les coses bé i els resultats són cent anys i la continuïtat de cara al futur”.

A aquest homenatge, a més d’un gran nombre de socis de la cooperativa, amics i ciutadans del poble, van assistir-hi també l’alcaldessa, Maria José Invernón, i el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, entre altres autoritats.

El conseller Baiget i Peiró van descobrir una placa.

El conseller Baiget i Peiró van descobrir una placa.ÓSCAR MIRÓN

tracking