SEGRE

ANÀLISI

Una de cada quatre explotacions agràries, liderada per una dona

A la província de Lleida, una taxa gairebé quatre punts inferior al conjunt català || La presència femenina als consells rectors cooperatius és quasi anecdòtica

La consellera Serret, al centre, posa amb les pageses que van participar en la jornada a Tàrrega.

La consellera Serret, al centre, posa amb les pageses que van participar en la jornada a Tàrrega.DEPARTAMENTO DE AGRICULTURA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dones han guanyat protagonisme en l’activitat agrària durant els últims anys i cada vegada són més les que es posen al capdavant d’una explotació. A la província de Lleida el 2015 hi havia 5.174 dones titulars d’explotacions agràries i ramaderes davant de 13.074 homes, fet que suposa un 25% del total.

La xifra és inferior a la general de Catalunya, amb un 28,64% de dones al capdavant d’explotacions, un total de 16.174 davant 34.252 homes i 6.041 d’entitats jurídiques.

Com a dades curioses, a les 214 cooperatives agràries catalanes federades un 20% dels socis són dones si bé només un 4,1% formen part dels consells rectors i només quatre dones són presidentes de les 214 cooperatives. Al sector pesquer, únicament hi ha una dona al capdavant d’una confraria a tot Catalunya, és Roser Güell de la Confraria de Pescadors de l’Escala.

Les pageses dediquen 5,3 hores al dia a tasques domèstiques davant una i mitja dels homes

Un altre dels aspectes en els quals es pot apreciar les diferències entre homes i dones al món rural és en el temps que dediquen les dones a les tasques domèstiques, ja que de mitjana elles ho fan 5,3 hores al dia davant la poc més d’hora i mitja que ho fan ells.

Aquestes xifres es van donar a conèixer aquest dimarts a l’Escola Agrària de Tàrrega en el marc de la primera jornada de grups de treball de dones del món rural i marítim que va comptar amb més de setanta dones i va ser presidida per la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, que va reclamar “empoderament de les dones” perquè “participin de forma representativa i siguin interlocutores vàlides en cooperatives, comunitats de regants, organitzacions sindicals o professionals... per tenir veu i protagonisme quan es discuteixin les futures polítiques agràries i marítimes”.

Serret va explicar que és necessari començar a debatre i fer propostes sobre com ha de ser la política agrària a partir de l’any 2020. Des del departament d’Agricultura, Serret va avançar que demanen “una política agrària més mediterrània i regionalitzada a fi de poder decidir des de Catalunya com distribuir els ajuts directes”.

Per la seua banda, la consellera d’Agricultura va afirmar que trobades com la d’aquest dimarts es faran de forma periòdica i que “cada vegada hi haurà més dones al capdavant de les explotacions, com ho mostren les xifres de matriculacions a les escoles agràries i les últimes incorporacions que estem tramitant”.

tracking