SEGRE

COMERÇ EXTERIOR

Camions de fruita, atrapats a Edullesa per tedioses inspeccions

Sis dels 14 que havien de transitar dijous per la duana de Lleida i el sector exigeix solucions || Alerta que en plena campanya en passaran entre 50 i 60 al dia

Imatge d’arxiu d’Edullesa, per on passen bona part d’exportacions de fruita.

Imatge d’arxiu d’Edullesa, per on passen bona part d’exportacions de fruita.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’inici de la campanya d’exportació de fruita de Lleida a través d’Edullesa ha començat amb col·lapse. Dijous van acudir al punt duaner de Lleida un total de catorze camions i sis d’aquests es van quedar sense poder sortir. La culpa: tedioses inspeccions de qualitat per part de Soivre molt per sobre del que acostuma a ser habitual. Així ho va explicar ahir el director de la patronal de la fruita catalana Afrucat, Manel Simon, que va reclamar a l’Administració central una solució urgent perquè el sector no pot perdre ni una exportació.

Quan els camions arriben a l’estació duanera s’han d’enfrontar a dos tipus d’inspeccions: una de referida a la utilització de fitosanitaris i una altra de qualitat que va a càrrec de personal del Soivre. Els problemes, segons Simon, arriben de la mà d’aquesta segona. Ja s’havien apreciat a l’hivern, amb processos que alentien els tràmits, però amb l’arribada de la campanya d’estiu ha vingut el caos. “No critiquem que es facin inspeccions però el que no pot ser és que aquestes frenin les exportacions. Si fan falta més inspectors, que els posin”, va afirmar. Normalment aquesta mena d’inspeccions són aleatòries a un nombre de camions però, pel que sembla, ara se sotmet almenys la meitat de les trameses a una revisió exhaustiva. A la pràctica, no hi ha temps per atendre tots els trànsits, s’alenteixen exportacions o fins i tot es perden els vaixells en els quals havien de sortir de ports com el de Barcelona.

“No pot ser que preparis un camió frigorífic i no sàpigues si el podràs enviar o no”, afirma Afrucat

Simon va alertar que la situació pot ser especialment greu en qüestió de dies, ja que en plena campanya passen per Edullesa entre cinquanta i seixanta camions cada jornada i els primers problemes greus s’han apreciat amb tan sols catorze.

Al llarg d’ahir divendres, la duana i Afrucat van mantenir contactes amb diferents responsables a Madrid, com el secretari d’Estat de Comerç, per exigir no únicament solucions, sinó que aquestes siguin immediates. Aquest dilluns hi ha prevista una reunió a la subdelegació del Govern per analitzar la situació amb representants, entre d’altres, dels ministeris de Comerç i Hisenda.

Tot plegat ocorre en portes d’una junta general d’Edullesa en la qual hi ha prevista l’aprovació d’inversions per un valor total de 400.000 euros.

De moment, la duana està operant amb les mateixes instal·lacions de l’any passat, després d’haver-hi efectuat algunes millores.

tracking