SEGRE

AGRICULTURA

El camp es defensa

El sector agrari insisteix que compleix les condicions laborals i salarials amb els temporers i situen les protestes a la Granja d’Escarp i Seròs en casos puntuals || Aitona posa a disposició del municipi dos agents cívics a jornada completa i tota la setmana per a més seguretat

L’alcaldessa d’Aitona, Roja Pujol, al centre a l’esquerra, parla amb els dos agents cívics que ‘patrullen’ per la localitat.

L’alcaldessa d’Aitona, Roja Pujol, al centre a l’esquerra, parla amb els dos agents cívics que ‘patrullen’ per la localitat.AJUNTAMENT D’AITONA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La situació dels temporers protagonitza aquest any la campanya de la fruita. Mentre que els sindicats de treballadors denuncien les condicions de vida d’alguns al Baix Segre, ajuntaments i agricultors defensen el seu bon fer i descarten “criminalitzar” el sector per casos puntuals.

La metxa es va encendre a començaments de mes amb les mobilitzacions de temporers a la Granja d’Escarp i Seròs. “Són casos aïllats que no reflecteixen ni de bon tros la realitat que viu el sector de la fruita”, reivindiquen les diferents associacions agràries, que recorden que la campanya genera més de 24.000 llocs de treball a les comarques de Ponent, i que la immensa majoria de pagesos compleixen les condicions estipulades al conveni del camp.

Considera que s’ha criminalitzat tots els agricultors i anima a denunciar irregularitats

L’allotjament és el quid de la qüestió. En aquest sentit, Ramon Comes, d’Unió de Pagesos, recorda que l’agricultor només està obligat a proporcionar allotjament quan contracta temporers d’origen a partir de 75 quilòmetres de distància.

Un allotjament pel qual el pagès pot restar un 10% del salari final del temporer. Alguns agricultors afirmen que no arriben a fer aquest descompte i que la immensa majoria del sector proporciona un allotjament digne, que fins i tot passa inspeccions per assegurar que compleix amb les condicions necessàries, pagant per sobre del que està estipulat.

Els agricultors assenyalen que la majoria dels temporers que vénen a la campanya tenen allotjament aquí, ja sigui llogant un habitació o en una casa, i també hi ha municipis que compten amb un alberg, sobretot al Baix Segre, així com el de Lleida ciutat, actualment col·lapsat.

Sobre aquest assumpte, l’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, considera que els consistoris no s’han de fer càrrec de l’allotjament perquè ja el cobreixen els agricultors, encara que sí que duen a terme mesures per augmentar la seguretat i el civisme a la població.

Dades

  • 24.000 llocs de treball. Durant la campanya de la fruita a les comarques de Ponent, dels quals menys de 400 són en origen.
  • 6,18 euros per hora. Preu que estipula el conveni del camp. Si es dóna allotjament es pot deduir un 10 per cent.
  • 200 temporers. Són els que van protestar a principis de juny per la seua situació a la Granja d’Escarp i Seròs.
  • 4 denúncies. Les ha presentat l’última setmana UGT contra empreses i pagesos del Segrià i el Baix Segre.

En primera persona Rosa Pujol, alcaldesa de Aitona: «La immensa majoria paga el que ha de pagar i més» En el cas d’Aitona, el consistori ha posat dos agents cívics a jornada completa tota la setmana, ja que la localitat multiplica la població a l’estiu. Hi ha un problema amb els temporers? La immensa majoria dels agricultors es fan càrrec d’oferir allotjament als seus temporers i en el cas d’Aitona, per exemple, convivim sense cap problema des de fa molts anys. S’ha criminalitzat el sector per casos puntuals? Desgraciadament, sí. I no podem generalitzar unes protestes que, a més a més, no representen la realitat d’un sector compromès i en el qual el 98 per cent dels agricultors paga el que ha de pagar i més. Què poden fer els ajuntaments per ajudar? En el cas d’Aitona, dos agents cívics recorreran el municipi cada dia per prevenció i s’ha incrementat la presència policial un 14 per cent. Però la situació actual dista molt de la d’abans i en aquests últims deu anys s’han fet les coses molt bé. Ramon Comés, Unió de Pagesos: «No es pot culpar de mala praxi tots els agricultors» L’agricultor està obligat a oferir allotjament? Si contracta els temporers en origen i a més de 75 quilòmetres de la seua residència, sí. I ho fa sense problemes perquè li interessa que el treballador estigui en bones condicions i rendeixi més. Pel que fa a Seròs i la Granja d’Escarp, només van ser casos puntuals? Sí, perquè si la mala praxi de condicions i salaris fos generalitzada, tindríem una rebel·lió a cada poble, i no és així. Què opina quan es diu que els estan ‘robant’? És una taca per al sector i no reflecteix la realitat que vivim. Cada any revisem les condicions amb els sindicats i passem inspeccions. Els treballadors tenen les seues armes per reivindicar els seus drets, i els animem a fer-ho, però no es pot generalitzar i culpar de mala praxi tots els agricultors.

tracking