SEGRE

AGRICULTURA

Pedra, pluja i vent travessen el pla de Lleida amb danys per valorar

Des del nord del Segrià, el Pla, la Noguera i fins a l’Urgell || Alcarràs i Almenar, poblacions on s’apunten les conseqüències més importants per a la fruita

Paraguaians amb la pell trencada per l’efecte dels cops de la calamarsada a Almenar.

Paraguaians amb la pell trencada per l’efecte dels cops de la calamarsada a Almenar.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una tempesta de pedra, pluja i vent va travessar aquest dimarts bona part del pla de Lleida, des del nord del Segrià fins a l’Urgell, passant per poblacions del Pla d’Urgell i la Noguera. Segons va explicar l’Associació de Defensa Vegetal Terres de Ponent, aquest dimarts tenia constància que havia passat per punts com el nord de l’Horta de Lleida, Alcarràs, Gimenells, Sucs, Almacelles, Almenar, Ivars de Noguera, Benavent de Segrià, Alpicat, Linyola, la Sentiu de Sió o Alfarràs, als quals alguns agricultors van sumar altres poblacions, com ara Agramunt.

A primera hora de la tarda, es van encendre totes les alarmes, perquè es temia una tempesta molt virulenta, encara que amb el pas del temps els efectes semblaven més limitats que no s’esperaven. A Linyola, per exemple, confiaven aquest dimarts a la nit que finalment amb prou feines es comptabilitzaran només algunes mates de panís caigudes o trencades.

En alguns punts, el granís va arribar fins i tot a superar el diàmetre de les monedes d’un euro

Tanmateix, caldrà esperar que avui es puguin fer valoracions en profunditat. Alguns agricultors d’Alcarràs i d’Almenar, per exemple, apuntaven que la pedra va provocar danys a la fruita, amb greus esquinçades de la pell.

Encara que el granís va ser en general de mida petita i va caure molt barrejat amb aigua, com pèsols o fins i tot llenties, en alguns punts va arribar a descarregar amb el diàmetre de les monedes d’un euro i fins i tot més gran i, amb això, els efectes sobre els cultius es multipliquen.

Així ho van explicar fonts de les organitzacions agràries, que van advertir que les previsions meteorològiques apunten que la província de Lleida tornarà a viure avui una jornada d’elevat risc de tempestes amb pedra.

La d’aquest dimarts va ser una tempesta que va arribar a durar fins a dos hores, segons l’ADV Terres de Ponent, des que va començar i fins que es va poder donar per acabada. La tempesta s’anava retroalimentant gràcies al xoc tèrmic amb les elevades temperatures a la superfície terrestre.

El cas de Lleida no va ser aquest dimarts únic i tempestes amb precipitacions en forma de gel es van repetir en altres punts de la geografia de l’Estat, com per exemple a Navarra.

tracking